Суд Німеччини зняв обмеження на доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL

П'ятниця, 28 липня 2017, 20:50

Суд Німеччини ухвалив, що причин для обмеження доступу російського "Газпрому" до німецького газопроводу OPAL немає, відкинувши позов польських компаній.

Про це повідомляє Reuters.

Суд Дюссельдорфа повідомив, що позивачам не вдалося довести незворотню шкоду, яка нібито виникала від доступу "Газпрому" до потужностей OPAL.

Реклама:

У жовтні 2016 року Єврокомісія зняла заборону на можливість використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, по якому російський газ постачається до Німеччини та Чехії. Але польські компанії PGNiG і PGNiG Supply&Trading оскаржили це рішення через позов в європейський Суд загальної юрисдикції в Люксембурзі, який призупинив рішення Єврокомісії в грудні 2016 року.

Після цього прокачування газу по газопроводу OPAL, потужністю 36 млрд кубометрів на рік, скоротилося майже на третину на початку 2017 року.

Минулого тижня суд у Люксембурзі відмовив Польщі і польським компаніям в накладенні обмежувальних заходів, скасувавши своє грудневе рішення.

Таким чином, рішення Єврокомісії про зняття заборони на доступ "Газпрому" до потужностей OPAL знову вступило в силу і буде діяти до більш докладного рішення.

28 липня Opal Gastransport - оператор OPAL - повідомив, що німецький регулятор може зняти на наступному тижні обмеження на прокачку газу по газопроводу, які були тимчасово введені 30 грудня 2016 року.

"Газпром" в свою чергу заявив, що рішення німецького суду про відсутність причин для обмеження доступу до потужностей OPAL дозволить російському концерну брати участь в аукціонах і бронювати потужності газопроводу.

Маркетинг половини газу може початися в перший тиждень серпня, друга половина потужностей буде виключена з заборони для доступу третіх осіб, повідомив OPAL.

Польща виступає проти планів Росії подвоїти експорт газу до Німеччини через будівництво трансбалтійського газопроводу "Північний потік-2".

Раніше повідомлялося, що національний нафтогазовий холдинг "Нафтогаз України" подав позов до загального суду Європейського суду справедливості з вимогою скасувати рішення Єврокомісії про розширений доступ російського газового монополіста "Газпрому" до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи.

Німецький газопровід OPAL, побудований в 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу "Північний потік-1", який постачає газ із Росії в країни ЄС. Загальна протяжність газопроводу становить 470 кілометрів, а потужність – 36,5 мільярда кубометрів газу в рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: