У РФ виникнуть труднощі при спробі запуску турбін Siemens в Криму - ЗМІ

Четвер, 20 липня 2017, 10:20

Росії вдалося доставити в окупований Крим газові турбіни виробництва німецького Siemens, однак жодна російська компанія раніше не запускала і не обслуговувала такі турбіни без допомоги виробника.

Про це повідомляє Reuters.

Siemens заявив, що турбіни були поставлені в окупований Крим без його відома і відмовився брати участь в їх установці. Siemens подав позов проти свого російського покупця за поставку турбін в Крим і сказав, що буде робити все можливе, щоб не допустити їх монтажу і запуску.

Реклама:

Запуск турбін без інженерів Siemens або їх партнерів буде пов'язаний з рядом технічних, кадрових та юридичних проблем, сказали більше десяти експертів в електроенергетичній і енергомашинобудівній галузях Росії і Білорусі.

"Без Siemens це буде дуже складно зробити", - сказало одне з джерел в галузі.

Але більшість з них сказали, що, незважаючи на відсутність такого досвіду, це завдання здійсненне.

Компанія, яка будує кримські станції, найняла російську компанію "Інтеравтоматика", яка на 45,7 відсотка належить Siemens, для допомоги при запуску турбін, розповідали раніше три джерела, близьких до проекту.

Після цього Siemens повідомив, що "Інтеравтоматика" письмово запевнила його в тому, що всі дії, що стосуються Криму, будуть негайно припинені.

Кілька джерел в галузі сказали, що у російської компанії "Ротек" є досвід обслуговування турбін Siemens. Компанія входить до групи "Ренова", яку контролює російський мільярдер Віктор Вексельберг.

Компанія разом зі своїми партнерами обслуговує в тому числі 13 газових турбін Siemens моделі, аналогічної тим, які були поставлені в Крим, випливає з матеріалів на сайті "Ротек". У відповідь на питання, чи зверталися до "Ротек" з пропозицією обслуговувати турбіни в Криму, компанія відмовилася від коментарів.

Будь-яка російська компанія, яка погодиться запускати турбіни в Криму, може зіткнутися з "дуже високим" ризиком санкцій, під які можуть потрапити в першу чергу їх бізнеси в Європі і США, вважають юристи.

Введення турбін без участі Siemens позбавляє їх гарантійного обслуговування, яке європейські виробники зазвичай видають на термін більше року, сказали чотири людини. У разі, якщо трапиться поломка, без виробника устаткування складно буде відремонтувати.

Модель, яка використовується в Криму - SGT5-2000E - не відноситься до новітнього покоління, але все ж дуже складна.

Вона управляється за допомогою автоматичної системи управління, яка використовує програмне забезпечення Siemens.

Крім того, в її складі є високотехнологічні компоненти, наприклад, газові лопатки, що приводять турбіну в рух, які раніше Росія купувала у Siemens або його партнерів.

Їх потрібно заміняти кожні три-чотири роки, а в Росії виробництва лопаток для турбін великої потужності немає, сказали кілька експертів в галузі.

Нагадаємо, раніше агентство Reuters з посиланням на джерела раніше повідомило, що до Криму були поставлені турбіни виробництва німецького концерну Siemens в обхід санкцій ЄС.

Пізніше агентство повідомило, що в порт Феодосії анексованого Криму були доставлені ще дві газові турбіни, які за формою і розміром відповідають фотографіям турбін Siemens.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: