В Португалії запустили гібридну ГЕС із сонячними панелями

Середа, 19 липня 2017, 14:35

Перша гібридна електростанція, що працює на воді і Сонці, відкрилася в Португалії.

Про це повідомляє Хайтек.

Вдень електроенергію виробляють плавучі фотоелементи, а вночі і в години пік підключаються гідротурбіни.

Реклама:

Гребля Альту Рабаган оснащена 840 плавучими сонячними панелями, які збільшують продуктивність електростанції загальною потужністю 68 МВт*год на 220 кВт. У перший рік роботи станція має генерувати 332 МВт*год електроенергії, якої вистачить для живлення 100 будинків.

Сонячні панелі із екологічного матеріалу виготовила компанія Ciel&Terre International. Вони захищають водойму від випаровування вологи і поширення водоростей, а берег – від ерозії. За розрахунками фахівців, якщо всього 10% із 50 найбільших ГЕС світу обладнати сонячними панелями, вони зможуть додатково виробляти 400 ГВт електроенергії.

Для розвитку відновлюваної енергії в Португалії уряд створив сприятливі економічні умови. Підходить для цього і клімат – в країні в середньому 2500 світлових годин на рік, а велика кількість ГЕС відкриває шлях до повсюдного впровадження плавучих сонячних панелей.

Якщо робота гібридної електростанції в Португалії буде успішною, її досвід можуть запозичити інші країни. Зокрема Бразилія, чиї потреби в електриці повинні потроїтися до 2050 року і 70% електроенергії якої припадає на ГЕС.  

Нагадаємо, у китайській провінції Шаньсі відкрилася сонячна електростанція, яка з висоти пташиного польоту виглядає як величезна панда.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!