НБУ пояснив прискорення інфляції до 13,5%

П'ятниця, 9 червня 2017, 16:40

Прискорення рівня інфляції відбулося внаслідок здорожчання цін на продукти, тютюнові вироби та зростання тарифів ЖКГ.

Про це повідомляє прес-служба банку.

У травні 2017 року споживча інфляція прискорилася до 13,5% у річному вимірі з 12,2% у квітні. У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 1,3%.

Реклама:

Фактична інфляція як у місячному вимірі, так і в річному виявилася вищою за прогноз Національного банку. Як зазначає прес-служба НБУ, це пояснюється насамперед вищими темпами зростання цін на сирі продукти та посиленням впливу адміністративних факторів.

Базова інфляція у травні очікувано прискорилась і становила 6,5% р/р (у місячному вимірі становила 0,3%). Однак вона була нижчою за прогноз завдяки покращенню інфляційних очікувань на тлі зміцнення курсу гривні до долара США.

Прискорення базової інфляції відбулося через дію вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти та подальше відображення в цінах збільшення витрат. Це, відповідно, зумовило прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та цін на послуги, що входять до показника базової інфляції.

Також, як стверджує НБУ, зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28,1% р/р (за місяць підвищилися на 11.4%). Це насамперед відображало підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення з 12 травня. Крім того, в травні суттєво прискорилось зростання цін на тютюнові вироби (до 40,8% р/р) у зв’язку з проблемами із дистрибуцією.

Нацбанк попереджає про ризик перевищення прогнозів споживчої інфляції за результатами 2017 року.

Нагадаємо, міжнародний валютний фонд спрогнозував зростання ВВП України на рівні 2% при інфляції 10% на кінець 2017 року.

У травні Кабмін скоригував показники ВВП та інфляції до 1,8% та 11,2% відповідно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!