Порошенко хоче, щоб Тимошенко відповіла за газові контракти

Четвер, 8 червня 2017, 14:42

Президент України переконаний, що має бути політична відповідальність за підписання газового контракту з "Газпромом" 2009 року.

Про це голова держави сказав під час перебування на Трипільській ТЕС, що на Київщині.

"Є розмови про те, яка ж відповідальність має бути. Я говорю не про кримінальну відповідальність. Це не справа Президента, є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність. Коли ви поставили країну на коліна і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішніми експертами, а найвищою міжнародною судовою інстанцією. Доведено, що здані інтереси України. І ми їх захистили", — наголосив президент.

Реклама:

Порошенко підкреслив, що в рішенні Стокгольмського арбітражу чітко записано, що ніколи більше принципу "бери або плати" не буде. І таким чином Україна, за його словами, було врятовано 40 млрд дол.

Як відомо, у 2009 році прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко уклала з Володимиром Путіним газові контракти на 10 років вперед.

Контракт зобов’язував "Нафтогаз" купувати щороку 52 мільярди кубів газу за формулою "take or pay". Формула передбачала, що українська компанія сплачує гроші за весь обсяг газу не дивлячись на те, бере вона 52 млрд кубів, або взагалі не постачає пальне з РФ.

Раніше Гройсман вже неодноразово критикував цей контракт і натякав, що звинувачує в його негативних наслідках і особистій вигоді саме Юлію Тимошенко.

Гройсман заявляв, що в разі, якщо Стокгольмський арбітраж винесе рішення не на користь НАК "Нафтогаз" за позовом "Нафтогазу" з російським "Газпромом" за контрактом на закупівлю газу, доведеться передати Юлію Тимошенко в Росію замість грошей.

Сама Тимошенко у 2015 році заявила, що підписаний під її контролем у 2009 році газовий контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" "є якісним і скасовувати його не можна".

Коментуючи рішення Стокгольмського арбітражу, Тимошенко заявила, що перемога "Нафтогазу" не відбулася б без укладених "газових контрактів" 2009 року.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу.

Рекомендуємо почитати: "Нафтогаз" vs "Газпром". Чим завершилася битва під Стокгольмом

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: