НБУ пом’якшив умови кредитування Фонду гарантування

Четвер, 8 червня 2017, 10:02

Національний банк України пом’якшив умови надання кредитів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"По-перше, відтепер Фонд має право звернутися до НБУ з клопотанням про зміну умов кредитного договору у разі наявності на те обґрунтованої потреби", - повідомляє прес-служба.

Зокрема, Фонд матиме можливість подовжувати строк користування кредитом від НБУ. При цьому, загальний строк користування кредитом з урахуванням усіх продовжень має становити не більше 5 років.

Реклама:

По-друге, пом’якшено вимоги щодо строків погашення державних облігацій, які надаються Фондом у заставу за кредитом.

"Раніше НБУ приймав у якості застави ті ОВДП, строк погашення яких настає не раніше ніж через два дні після строку погашення кредиту. Тепер у якості застави приймаються у тому числі папери, строк погашення яких настає не раніше ніж день погашення кредиту або його відповідної частини", - йдеться у повідомленні.

Водночас Національний банк уточнив порядок користування Фондом кредитами НБУ у разі наявності у Фонду вільної ліквідності.

Як зазначається, Фонд буде зобов’язаний достроково повернути кредит, у разі наявності вільної ліквідності на підставі щомісячного розрахунку, з урахуванням вимог Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

"При цьому мінімальний обсяг коштів Фонду не може бути нижчим за 2,5% від суми гарантованих Фондом коштів вкладників", - йдеться у повідомленні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: