Економіка світу втратить трильйони доларів до 2030 року через ранні шлюби

Четвер, 29 червня 2017, 10:00

Ранні шлюби в країнах, що розвиваються, завдадуть сукупний економічний збиток в розмірі декількох трильйонів доларів до 2030 року.

Про це йдеться в доповіді Світового банку і Міжнародного фонду досліджень з проблем жінок, передає "Інтерфакс-Україна".

Відмова від такої практики позитивно позначиться на рівні освіти і стані здоров’я жінок, підвищить їхні доходи і добробут їхніх сімей в цілому.

За останні 30 років число ранніх шлюбів (СБ визначає їх як вступ в шлюб або цивільний союз до 18 років) знизилося в багатьох країнах, але все ще залишається надто високим. У 25 країнах, вивчених СБ і ICRW для цілей доповіді, не менше третини жінок виходять заміж до 18 років, а 20% народжують першу дитину до 18 років.

Реклама:

"Наречені, які не вийшли з дитячого віку, часто позбавляються прав на безпеку і захист, на здоров’я і освіту, на власний вибір і прийняття рішень про своє життя, – заявив один з авторів доповіді Квентін Уодон. – Ранні шлюби заважають спробам покласти край бідності і забезпечити економічне зростання і рівність".

Як підрахували експерти, щорічно у світі укладається більше 15 млн ранніх шлюбів. Дівчатка, видані заміж в 13 років, в середньому народжують на 26% більше дітей, ніж у випадку шлюбів після 18 років.

Відмова від ранніх шлюбів в 15 країнах, що розвиваються, дозволить знизити коефіцієнти фертильності в середньому на 11% і обмежити стрімке зростання населення, що позитивно позначиться на темпах і якості економічного зростання і на держвидатках.

За оцінками експертів СБ і ICRW, економіка 15 країн виграє від уповільнення зростання населення до 2030 року більше 500 млрд доларів на рік. В Уганді зниження фертильності додасть до ВВП 2,4 млрд доларів на рік, в Непалі – майже 1 млрд доларів.

Крім того, подальше скорочення числа ранніх шлюбів зменшить смертність дітей у віці до п’яти років, дозволить поліпшити їхнє харчування і розвиток. До 2030 року позитивний ефект може перевищити 90 млрд доларів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: