"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вірус-вимагач Petya вразив Європу, США, дістався до Азії

Середа, 28 червня 2017, 17:49

Вірус-вимагач Petya, що поширюється схожим із шкідливим шифрувальником WannaCry чином, вже вразив комп'ютери підприємств, портових операторів та урядових структур Європи і США, дістався до Азії.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У результаті кібератаки вийшла з ладу система управління вантажопотоком найбільшого в Індії контейнерного порту ім. Джавахарлала Неру, оператором якого є A.P. Moller-Maersk, повідомило міністерство транспорту країни. Система не розпізнає приналежність вантажів.

Є ознаки, що вірус починає поширюватися в Китаї, але масштабних збоїв виявлено не було, сказав Чжен Веньбінь, головний фахівець із захисту інформації Qihoo 360 Technology Co.

Реклама:

Експерти вірусної лабораторії ESET у вівторок заявили, що поширення шкідливої програми-здирника Petya почалося з України.

Ця ж країна найбільше постраждала від кібератаки, йдеться в звіті. До десятки країн, які найвідчутніше зачепив вірус, увійшли також Італія, Ізраїль, Сербія, Угорщина, Румунія, Польща, Аргентина, Чехія і Німеччина. Росія опинилася на 14-му місці.

У Росії масштабної хакерської атаки зазнали сервери "Роснефти" (MOEX: ROSN) і "Башнефти" (MOEX: BANE), металургійної компанії Evraz і цілої низки більш дрібних компаній.

Про кібератаку повідомили й інші зарубіжні компанії, зокрема британська рекламна група WPP, іспанське представництво однієї з найбільших у світі юридичних компаній DLA Piper та харчовий гігант Mondelez.

Серед постраждалих також французький виробник будівельних матеріалів Cie de Saint-Gobain, фармакологічна компанія Merck&Co у США та неназвана норвезька компанія - її повідомлення цитують спецслужби.

За оцінками "Лабораторії Касперського", вірус пошкодив комп’ютери не менше 2 тис. користувачів та вимагає в останніх гроші за розблокування.

Прояви вірусу також реєструвалися в Польщі, Італії, Великобританії, Німеччині, Франції, США, пише "Інтерфакс-Україна".

Виконавчий директор Європолу Роб Вейнрайт заявив, що агентство в терміновому порядку розглядає всі повідомлення про нову кібератаку.

Експерти вважають, що шкідлива програма використовує ті ж уразливі місця, що і вірус WannaCry, що вивів із ладу тисячі серверів по всьому світу минулого місяця.

"Схоже, що це різновид шкідливого програмного забезпечення, що з'явилося в минулому році", - заявив BBC фахівець у сфері комп'ютерної безпеки професор Алан Вудворд.

Представник фірми Recorded Future, що спеціалізується на комп'ютерній безпеці, розповів ВВС, що за останні 12 місяців на багатьох форумах бачив шкідливу програму, виставлену на продаж лише за 28 доларів.

Читайте також: Це війна: Україну потрясла найбільша в історії кібератака

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: