СБУ розкрила схему власників ТЕС, за якою штучно завищувалися ціни на електроенергію

Вівторок, 20 червня 2017, 14:58

СБУ спільно з НКРЕКП виявила та припинила випадки неефективного використання коштів, які були закладені в тарифі на електроенергію і повинні були бути використані енергокомпаніями для проведення модернізації теплоелектростанцій.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Співробітники СБУ спільно з НКРЕКП припинили механізм неефективного використання коштів енергогенеруючими компаніями, що, зокрема, призвело до штучного зростання тарифів на електроенергію для кінцевих споживачів", - наголошується в повідомленні.

За інформацією прес-служби, співробітники СБУ встановили, що протягом декількох років в тарифах закладалися витрати компаній на реконструкцію та модернізацію енергоблоків ТЕС, але, перевіривши як виконуються ці інвестиційні зобов'язання, правоохоронці встановили невиконання значних обсягів задекларованих робіт більшістю гравців ринку.

Реклама:

"В результаті, постійно знижувалася ефективність роботи ТЕС, що давало менеджменту підстави лобіювати необґрунтоване підвищення тарифів", - заявили в прес-службі.

Також СБУ зафіксувала факти надання деякими компаніями документації про нібито виконану модернізацію на об'єктах, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

"Зараз спецслужба перевіряє інформацію про можливе використання цих грошей на потреби незаконних збройних формувань бойовиків", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що СБУ поінформувала НКРЕКП про виявлені факти невиконання робіт з модернізації електростанцій. За результатами відповідної перевірки Нацкомісія прийняла рішення про повернення теплогенеруючими компаніями коштів на загальну суму 2,9 млрд гривень, що дозволило запобігти подальшому зростанню тарифів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: