"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Земельна реформа почнеться з продажу державної землі

П'ятниця, 2 червня 2017, 16:43

Першим етапом впровадження земельної реформи може стати продаж госземель.

Про це повідомляється в прес-релізі Всеукраїнської аграрної раді, передає "Інтерфакс-Україна".

"Фактично це сигнальні продажі, мета яких - сформувати ціну, щоб було зрозуміло, скільки земля коштує, і щоб люди знали, що паї в їхньому районі продаються за таку-то ціну", - цитуються в прес-релізі слова Михайла Соколова.

"Ця ідея дозволяє зробити так, щоб людей не обманули. Всі будуть знати, за скільки продається земля. Торги проходитимуть з великою кількістю покупців, і в результаті конкуренції сформуються справедливі ціни", - додає він.

Реклама:

За даними ВАР, на сьогодні в Україні площа державних і комунальних земель становить 10,5 млн га.

В асоціації вважають, що запропонований варіант відстрочить продаж ділянок приватної власності, що дозволить допрацювати кадастрові карти і розробити ефективні варіанти фінансування покупки землі з боку банків. Таким чином, власники паїв увійдуть на ринок, який буде вже працювати.

За словами Соколова, учасники робочої групи відкриті для обговорення альтернатив пропозицій, які існують сьогодні у вигляді зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів.

Зокрема, обговорюється можливість доступу до ринку землі для юридичних осіб, якими є переважна більшість малих і середніх агровиробників.

Відзначається, що наступне засідання робочої групи з розробки концепції національної моделі обороту земель сільськогосподарського призначення відбудеться 6 червня за участю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Рекомендуємо почитати: Земля на старті: Україна наближається до відкриття ринку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: