"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Microsoft планує створити ДНК-сховище в хмарі

Субота, 27 травня 2017, 15:00

Корпорація Microsoft планує до 2020 року створити прототип ДНК-системи зберігання даних в хмарі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", з посиланням на повідомлення компанії.

За словами компанії, ланцюги,  що імітують біологічний матеріал, зможуть потенційно вирішити проблему розміщення величезних обсягів інформації.

За даними компанії, один грам ДНК-матерії здатний зберігати 216 петабайт даних, всі існуючі дані, розміщені на подібному носії, важили б трохи більше 200 кг.

Реклама:

"Ще однією перевагою зберігання даних на біологічній матерії є те, що вона на відміну від різних дискет і накопичувачів, за визначенням універсальна і не зможе застаріти", - йдеться в повідомленні.

"ДНК виграє і з точки зору довговічності: вона зношується набагато повільніше металевих накопичувачів - термін служби складає понад 500 років", - додає Microsoft.

У 2016 році компанія закупила 10 млн синтетичних ДНК-ланцюгів у Twist Bioscience. У липні минулого року на штучні спіралі ДНК було записано 202 мегабайта даних.

"Процес запису і транскрибування даних в четверичній системі ДНК є, по-перше, дуже дорогим, по-друге, займає тривалий час", - відзначають в Microsoft.

"Щоб зробити процес масовим, його потрібно здешевити в 10 тис разів, а також збільшити швидкість запису даних з 400 байтів до 100 мегабайтів в секунду", - додають в компанії.

За даними дослідницької компанії IDC, кількість даних в світі подвоюється кожні два роки і до 2020 року вона дорівнюватиме 44 трлн гігабайт.

Нагадаємо, корпорація Microsoft представила спеціальну версію сервісу Skype, призначену для використання на територіях з повільним інтернет-з'єднанням і дорогим трафіком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: