Трамп запропонував продати половину стратегічних запасів нафти

Вівторок, 23 травня 2017, 16:35

У плані бюджету США на 2018 рік Білий дім пропонує поступово розпродавати стратегічні нафтові запаси.

Про це повідомляє Reuters.

Продаж нафтових запасів в таких обсягах дозволить виручити 16,5 млрд доларів.

Пропозиція президента США Дональда Трампа про продаж половини стратегічних запасів американської нафти здивувало енергетичні ринки у вівторок, так як це буде перешкоджати спробам ОПЕК контролювати пропозицію нафти з метою підвищення цін.

Реклама:

США володіють найбільшим стратегічним нафтовим резервом, що становить близько 688 млн барелів, а продаж половини резерву за 10 років - це вихід на ринок до 95 тис. барелів на добу, що приблизно дорівнює 1% нинішніх обсягів видобутку в країні.

Крім того, проект бюджету передбачає дозвіл буріння в Національному арктичному заповіднику на північному сході Аляски, завдяки чому видобуток нафти в США може перевищити позначку в 10 мільйонів барелів на добу.

Це, в свою чергу, дозволить їм конкурувати з найбільшими світовими нафтовиробниками - Саудівською Аравією та Росією. Поточний видобуток нафти в США становить 9,3 мільйона барелів на добу.

Як зазначає Reuters, план бюджету був опублікований на наступний день після закінчення візиту Трампа в Саудівську Аравію, фактичного лідера ОПЕК, в рамках зарубіжного турне.

США може вільно розпродавати стратегічні запаси, так як нафтовидобуток в регіоні зріс на 49% за останні п'ять років. Але подібний крок підриває спроби картелю позбутися надлишку пропозиції на ринку шляхом скорочення видобутку в цьому році і до 2018 року в перспективі.

Пропозиція призвела до зниження цін на нафтові ф'ючерси найближчого місяця.

Однак це не остаточний план бюджету, так як проекту ще належить пройти узгодження в Конгресі, який в минулому відкидав чимало ініціатив Білого дому.

Нагадаємо, до створення стратегічних резервів, які дорівнюють 90 дням споживання, підштовхнула нафтова криза 1973 року, також відома як арабське нафтове ембарго. США раніше вже продавали нафту зі стратегічного резерву через побоювання щодо перебоїв у поставках сировини: на початку війни в Перській затоці в 1991 році, у 2005 році, коли ураган "Катріна" обрушився на узбережжя Мексиканської затоки, через що видобуток там був припинений, і в 2011 році - через різке зниження виробництва сировини у Лівії.

У грудні Конгрес США схвалив продаж нафти зі стратегічних запасів на 2 мільярди доларів, необхідних для переобладнання сховищ. У січні міністерство енергетики США реалізувало 6,4 мільйона барелів нафти зі стратегічного резерву країни, ще 10 мільйонів були продані в лютому.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: