Націоналізація Приватбанку: Суркіси втратили 250 мільйонів доларів та 500 тисяч євро

Неділя, 21 травня 2017, 21:04

В результаті націоналізації Приватбанку сім'я Суркісів втратила понад 248,6 млн доларів та 574 тисяч євро в кіпрському філії банку, як юридичні особи, а також більш ніж 1,04 млрд гривень в Україні – як фізичні особи.

Про це, посилаючись на джерела, пише в своїй статті для DT.UA Юлія Самаєва.

Автор зазначає, що рішення суду за позовом проти Суркісів НБУ, прийняте на користь позивачів, зобов'яже державу виплачувати ці кошти.

"Суть усіх спорів зводиться до одного — неправомірності рішення №105 комісії НБУ з питань визначення пов'язаних із Приватбанком осіб і зупинки ФГВФО операцій щодо поточних, депозитних, кореспондентських або інших рахунків у Приватбанку", - вказує Самаєва.

Реклама:

За її словами, для більш-менш обізнаних спостерігачів зв'язок власників "Динамо" з екс-власником Приватбанку очевидна.

"Навіть у справі "6 офшорів", уже програній Приватбанком у судах двох інстанцій, проглядається зв'язок між бізнесменами. Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP — це ті самі шість компаній, які теж подали позови на НБУ, ФГВФО і Приватбанк", - пише автор.

"Як пам'ятаємо, вони також мають претензії до 105-го рішення НБУ і вважають, що до пов'язаних з колишніми власниками банку осіб не належать", - йдеться в статті.

Самаєва зазначає, що всі згадані компанії засновані в один день, зареєстровані за однією адресою в Британії і вказують одну поштову адресу.

"Відмінність між ними лише в тому, що станом на 20 лютого 2017 року три перші компанії належали Ользі Романовій — дружині Ігоря Суркіса, а інші — Поліні Ковалик, першій дружині його брата Григорія Суркіса", - вказує вона.

За словами автора,  тінь, кинута судовими рішеннями не на користь НБУ на методику визначення пов'язаних осіб, і складність доведення прямої вигоди екс-власників Приватбанку від їхніх операцій матимуть вагомі наслідки.

Нагадаємо,18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку.

Читайте також: Як рятували Приватбанк, і що відбувалося за лаштунками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: