Бензин подорожчає восени - експерт

Середа, 17 травня 2017, 18:54

Ціни на бензин на українських АЗС підвищаться восени в результаті підвищення курсу долара.

Про це заявив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

"Квітневе подорожчання було сплановано ще в грудні, коли приймався бюджет України на цей рік і вносилися правки до Податкового кодексу, якими передбачалося підвищення акцизів на паливо. Прийшов термін і ціна підвищилася. Більше причин підвищення в цьому році немає", - пояснив Дмитро Льоушкін.

Експерт ринку нагадує, що основними драйверами підвищення цін на паливно-мастильні матеріали залишаються два чинники: вартість нафти і курс національної валюти. Іноді до економічних факторів зростання цін на паливо в роздріб додаються і політичні моменти. Український ринок палива таку кризу вже пережив - коли Росія всіма силами блокувала постачання паливно-мастильних матеріалів в Україні.

Реклама:

"У цьому році ми подібну ситуацію спостерігали зі зрідженим газом, в минулому - з дизельним паливом. Це створювало труднощі для українських імпортерів, і вони не могли завозити паливо в Україну", - розповідає Льоушкін.

За його словами, російські провокації не принесли результату, і українські підприємці швидко знайшли нові альтернативні джерела поставки паливно-мастильних матеріалів в країну.

"Українські підприємці домовилися про постачання дизельного палива з Греції та Індії через морські порти. Підприємливість наших підприємців фактично врятувала національний ринок від перебоїв з паливом і штучного підвищення цін", - констатує він.

Однак, за прогнозами бізнесмена, уникнути підвищення цін на бензин і дизпаливо в цьому році Україні не вдасться. Черговий стрибок цін на паливо в роздробі очікується вже цієї осені.

"Курс долара однозначно підвищиться до кінця року, а з ним підуть вгору і роздрібні ціни на АЗС. Чому підвищиться? Для держави вигідно підняти курс долара до кінця року і таким чином відрегулювати наповнення державного бюджету. Отже, я очікую підвищення цін на паливно-мастильні матеріали ближче до осені", - заявив експерт.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!