Гонтарева: Приватбанк підіграє Коломойському

П'ятниця, 12 травня 2017, 16:02

Приватбанк пропонує погасити Нацбанку 13,8 млрд гривень заборгованості з рефінансування, що звільнить екс-співвласника фінустанови Ігоря Коломойського від персональної гарантії.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Банк нам хоче погасити це рефінансування, але тоді вони позбавлять Коломойського від усіх гарантій, і ми втратимо ці застави. Тому ми не хочемо, щоб Приватбанк нам погашав", - сказала вона.

Гонтарева уточнила, що відмова від такого погашення рефінансування, виданого банку ще до його націоналізації наприкінці минулого року, прописана в меморандумі з Міжнародним валютним фондом.

Реклама:

"Якщо ми погасимо це рефінансування, то втратимо застави третіх осіб - реальні активи, що належать (екс-власникові Приватбанку Ігорю – Ред.) Коломойському, та його персональні гарантії", - пояснила глава НБУ.

Вона наголосила, що центробанк видавав це рефінансування до націоналізації банку лише під реальні активи і під персональну гарантію І.Коломойського, тоді як у забезпечення корпоративного портфеля кредитів, виданих самим банком, таких реальних активів немає.

"Ми сказали Приватбанку: заберіть ці застави під наявні кредити, а потім уже погасите нам рефінансування або закладете нам ці застави зі свого боку. Але вони ж не забирають!" - описала ситуацію Гонтарева.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Держава отримала 100% в його капіталі, а Приватбанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд гривень.

Екс-власники, за заявами Нацбанку і Мінфіну, взяли на себе зобов'язання реструктуризувати корпоративний кредитний портфель фінустанови до липня 2017 року.

Гонтарева 10 квітня заявила, що постаудит Приватбанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми: не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов'язаним особам, а потім повідомила, що фінустанові за підсумками постаудиту знадобиться докапіталізація ще щонайменше на 30 млрд гривень.

За її даними, прогресу в реструктуризації портфеля від початку року і дотепер немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!