АМКУ перевірить монопольне становище Фірташа на ринку газу

Середа, 5 квітня 2017, 13:25

Кабінет міністрів доручив Антимонопольному комітету з’ясувати, чи мають компанії Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка монопольне становище на ринку газу.

Також, реагуючи на вимоги фракції "Радикальної партії" Олега Ляшка, уряд вирішив створити робочу групу з цього приводу.

Ляшко з усією парламентською фракцією прийшов на засідання Кабміну 5 квітня і йому дали виступити з заявою щодо рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. про встановлення абонплати за лічильники.

Ляшко наголосив, що НКРЕКП не скасувало, а призупинило рішення – а виникло воно, на переконання "радикалів", у результаті корупції.

Реклама:

"Нафтогаз" звертає увагу на те, що так звані газзбути – псведопостачальники газу, переважна більшість яких належать Фірташу, – є непотрібними посередниками газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов'язаних із постачанням газу, та не створюють додаткової цінності для споживачів", – сказав він.

"У мене питання: чому олігархи Фірташ, Льовочкін, Бойко під прикриттям влади сидять на газовому ринку. Чому українці 24 мільярди в рік мають витягнути з власної кишені за договорняк між олігархами і владою?" – обурився Ляшко.

"Покладуть собі на офшорні компанії – ви ходите, підписуєте меморандуми з Міжнародним валютним фондом, землю українську продаєте, пенсійний вік підвищуєте, український ліс необроблений хочете вивезти взамін чергових кредитів – а Фірташ і компанія, Льовочкін-Бойко, мільярди кладуть собі в кишені", – додав він.  

"У нас вимога розглянути звернення "Нафтогазу" і прибрати корупціонерів-олігархів Фірташа, Льовочкіна й Бойка з газового ринку, щоб українці не платили в їхні кишені Фірташу, видно, на адвокатів не вистачає у Відні – тому він вирішив за рахунок українців набити собі кишені" – сказав лідер "радикалів"

За його словами, Фірташ, Львочкін і Бойко "незаконно, безплатного користуються державним майном, народним майном":

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман погодився, що розрахунки були необґрунтовані.

"Багатомільярдні статки з'явилися з того, що в Україні були різні ціни на газ. Схеми Онищенка, в тому числі: він купляв державний газ за 2 тисячі гривень, продавав його як комерційний за 7 тисяч гривень – 5 тисяч ці ділки клали собі в кишені й на цьому заробляли мільярди. Ми припинили це і кожній людині дали підтримку адресно", – сказав він.

Гройсман запропонував доручення уряду: "Перший віце-прем'єр сформує групу, почнемо працювати – залучимо всі необхідні міністерства, плюс Міністерство внутрішніх справ".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував доручити Антимонопольному комітету з’ясувати монопольне становище на ринку газзбутів Фірташа і Льовочкіна.

Гройсман підтримав: "Давайте зробимо тоді два доручення (уряду): звернення до Антимонопольного комітету і доручення утворити групу з Міністерством економіки. Залучимо депутатів, може, профільний комітет – з’ясуємо, яка ситуація, що ми можемо зробити". Члени Кабміну підтримали цю пропозицію.

Ляшко подякував Кабміну за можливість виступити, а Гройсман попросив депутатів підтримати 5 реформ, які пропонує уряд.

Олена Рощенко, УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: