Великі компанії США вивели в офшори 1,6 трильйона доларів

Середа, 12 квітня 2017, 20:49

Великі американські компанії в цілому вивели 1,6 трлн доларів до країн з пільговим режимом оподаткування в обхід податкових органів США.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані міжнародного об'єднання організацій по боротьбі з бідністю Oxfam.

Як говориться в дослідженні Oxfam та Інституту оподаткування та економічної політики, в 2015 році ця сума збільшилася на 200 млрд доларів у порівнянні з попереднім роком.

Гроші виводилися 50 найбільшими американськими концернами через мережу з більш ніж 1750 дочірніх підприємств і філій.

Реклама:

При цьому корпорації витратили близько 2,5 млрд доларів на лобіювання в 2009-2015 роках, домігшись значних податкових пільг.

Oxfam підкреслює, що при подібній стратегії відходу від податків фірми діють в рамках закону, так як податкова система дозволяє концернам ухилятися від сплати чесних внесків.

Замість встановленої в США ставки податку в 35% підприємства, охоплені дослідженням, платили завдяки різним лазівкам в законах в середньому лише 25,9%, а то і менше.

Якщо ж буде реалізований план президента США Дональда Трампа за пільговою репатріації прибутку компаній з офшорів, американські концерни зможуть заощадити від 312 млрд до 327 млрд доларів: податкова ставка в ході такої репатріації складе всього 10% замість 35%.

Одним з яскравих прикладів таких компаній є Apple, яка тримає за межами США понад 200 млрд доларів в країнах з низьким рівнем податків, в тому числі в Ірландії.

Фармакологічна компанія Pfizer залишила в офшорах 193 млрд доларів, Microsoft - 124 млрд доларів, General Motors - 104 млрд доларів.

Дослідження складено на підставі аналізу податкових декларацій та інших відкритих джерел.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!