Газовики заступилися за Фірташа, назвавши вимоги "Нафтогазу" дивними

Понеділок, 10 квітня 2017, 18:32

"Асоціація газового ринку України" назвала дивним заклик "Нафтогазу" ліквідувати регіональні газозбутові підприємства, а виконувані ними функції передати самій НАК.

Про це йдеться у заяві асоціації.

"У заяві "Нафтогаз" у некоректній формі закликає уряд ліквідувати регіональні газозбутові підприємств, а виконувані ними функції передати самій НАК", - йдеться у повідомленні.

В асоціації заявили, що зазначені газозбутові підприємства створені у 2015 році, за часів прем’єрства Арсенія Яценюка, на виконання закону "Про засади функціонування ринку газу", шляхом виокремлення зі складу облгазів.

Реклама:

"Жодного випадку відмови газозбутових підприємств від виконання своїх зобов’язань, банкрутств газозбутових підприємств, тощо, в Україні не відбулося", - повідомляє прес-служба.

"Здатність же "Нафтогазу" взяти на себе виконання функцій абонентського обліку газу викликає сумнів", - йдеться у заяві.

"Ініціатива НАКу виглядає більш ніж дивною, а її економічна доцільність вельми сумнівна. Подібні дії "Нафтогазу" можуть мати на меті посилення її монопольної позиції на газовому ринку України всупереч національному та європейському законодавству", - повідомляє асоціація.

Як наголошується, заява НАК є такою, "що завдає шкоди діловій репутації суб’єктів газового ринку та не відповідає нормам ділової етики".

"Дії "Нафтогазу" скидаються на спробу усунути з газового ринку конкурентів, що створені та здійснюють свою діяльність у повній відповідності до українського та європейського законодавства", - йдеться у заяві.

"У зв’язку з вищевикладеним, Асоціація звернеться до Секретаріату Енергетичного співтовариства з запитом щодо відповідності заяви "Нафтогазу" нормам європейського газового законодавства", - підсумували в асоціації.

Нагадаємо, "Нафтогаз" 4 квітня випустив заяву, в якій звернувся до Кабміну, НКРЕ та АМКУ з вимогою усунути монополію Group DF Дмитра Фірташа на ринку постачання газу для населення.

"Нафтогаз звертає увагу на те, що так звані "газзбути" - псевдо-постачальники газу, переважна більшість яких належать Group DF, - є непотрібними посередниками на ринку газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов’язаних із постачанням газу та не створюють додаткової цінності для споживачів", - йшлося в заяві.

"Асоціація газового ринку України" заснована у 2015 році. До її складу входять товариства з газопостачання та газифікації "Гадячгаз", "Кременчукгаз", "Лубнигаз", "Одесагаз", "Полтавагаз" та "Херсонгаз", засновані ними газозбутові підприємства, а також інші підприємства газової галузі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!