Гройсман про меморандум з МВФ: Фонд рекомендує Україні запровадити обіг земель

Вівторок, 7 березня 2017, 20:45

Ключові рекомендації Міжнародного валютного фонду до України - проведення пенсійної реформи, запровадження обігу земель.

Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, пише УНІАН.

Він нагадав, що Україна узгодила оновлений Меморандум з МВФ за програмою співпраці, і в ньому немає обговорюваної норми про підвищення пенсійного віку.

"У ньому є дві ключові речі - реформа пенсійної системи та обіг земель. Але він (обіг земель ) має бути введений в інтересах громадян України", - сказав Гройсман.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що мета реформи пенсійної системи - побудова справедливих умов соціального захисту для українських пенсіонерів.

Як відомо, 4 березня 2017 року Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодив оновлений меморандум про економічну і фінансову політику України.

Нагадаємо, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 17,25 млрд дол.) з першим траншем в 5 млрд дол. спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько 1, 65 млрд дол.) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд (0,61 млрд дол.).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на 1,7 млрд дол.на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом в квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі 1 млрд дол. тільки в середині вересня.

Згідно з переглянутим графіком фінансування, подальше виділення коштів планувалося щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш в розмірі 1,3 млрд дол. - в середині листопада 2016 року.

Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року - більше 1,986 млрд дол., після чого розмір двох наступних буде скорочений до 1,33 млрд дол., а решти п'яти - до 735 млн дол.

Після націоналізації ПриватБанку і прийняття держбюджету-2017 керівники Мінфіну і Нацбанку заявили про ймовірність позитивного рішення МВФ про виділення Україні четвертого траншу за програмою EFF у кінці січня 2017 року.

Читайте також: Між МВФ і ковадлом: у чому фонд поступився Україні

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!