Рахункова палата: податковий борг зріс до 59 мільярдів гривень

Вівторок, 7 березня 2017, 13:28

Податковий борг за податками, зборами, платежами до бюджету протягом 2014-2016 років зріс у 3,8 рази і станом на 1 січня 2017 року досяг майже 59 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні Рахункової палати.

Як наголошується, основна частина податкового боргу до бюджету була сформована за рахунок податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств і рентних платежів, питома вага яких у загальних обсягах податкового боргу в середньому досягла 88%.

"Неефективність вжитих органами стягнення заходів до боржників призвела до того, що податковий борг набуває не лише статусу "безнадійного", але й згодом списується", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Згідно з повідомленням, через бездіяльність Державної фіскальної служби, внаслідок списання безнадійного податкового боргу, до бюджету за останні три роки не надійшло 15,8 млрд гривень.

"Основною причиною різкого збільшення податкового боргу була несплата платниками податків самостійно визначених грошових зобов'язань. Заходи із запобігання виникнення такого податкового боргу не були результативними", - повідомляє прес-служба.

"Якщо на початок 2014 року платники податків не сплатили 6,7 млрд гривень самостійно визначених податкових зобов'язань, то на початок 2017 року цей показник сягнув 36,9 млрд гривень. За три роки стрімко зросла також кількість платників податків - боржників", - йдеться у повідомленні.

"Така динаміка свідчить про загрозливі ризики погіршення платіжної дисципліни платників податків та наповнення бюджету в цілому", - заявили у Рахунковій палаті.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!