Тариф для ТЕС Ахметова побив черговий рекорд

Вівторок, 7 березня 2017, 09:29

Тариф на електроенергію для теплової генерації у лютому зріс до рівня 1,82 грн/кВт-год у порівнянні з 1,39 грн/кВт-год на кінець січня.

Про це свідчать дані, оприлюднені на сайті ДП "Енергоринок".

Так у період поставки з 21 по 28 лютого середня ціна продажу електроенергії тепловими електростанціями становила 1,828 грн/кВт-год, "Енергоатомом" - 0, 46 грн/кВт-год, ГЕС - 0,558 грн/кВт-год.

Нагадаємо, попередній рекорд був встановлений у листопаді минулого року, коли тариф на електроенергію для теплової генерації зріс до рівня 1,80 грн/кВт-год.

Реклама:

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Як відомо, за роки президентства Віктора Януковича холдинг  "ДТЕК" Ріната Ахметова, створений в Донецьку на початку 2000-х, фактично став монополістом на енергетичному ринку.

Зараз компанія олігарха контролює 76% ринку теплової генерації і 27% загальної, в 2014 році на її частку припадало 99% експорту української електроенергії.

Читатйте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: