Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу виріс до 399 мільйонів доларів

П'ятниця, 31 березня 2017, 09:52

Дефіцит рахунку поточних операцій у лютому збільшився до 399 мільйонів доларів зі 142 мільйонів в січні внаслідок уповільнення зростання експорту.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У порівнянні з лютим 2016 року дефіцит поточного рахунку скоротився в 1,26 рази.

Згідно з даними НБУ, зростання дефіциту поточного рахунку обумовлено уповільненням зростання експорту товарів.

Реклама:

"Річне зростання обсягів експорту товарів в лютому сповільнилося до 20,9% з 52,9% в січні, що в значній мірі відображає вичерпання тимчасового ефекту низької бази порівняння січня минулого року", - констатує Нацбанк.

У той же час, цінова кон'юнктура залишалася сприятливою для українського експорту.

"Річне зростання експорту продовольчих товарів сповільнилося, перш за все, через зниження обсягів експорту зернових культур на тлі падіння світових цін на них. Крім того, слабку негативну динаміку показав експорт хімічної продукції. Зростання світових цін на залізну руду в свою чергу посприяло прискоренню експорту мінеральних продуктів", - пояснює Нацбанк.

Поряд з уповільненням зростання експорту, в лютому зафіксовано уповільнення річного зростання імпорту - до 16,7% з 32,6%. У тому числі обсяги енергетичного імпорту зросли на 53,3% рік до року, що було обумовлено все ще високими обсягами імпорту природного газу, необхідного для проходження опалювального сезону та зростанням імпорту нафтопродуктів в зв'язку з підготовкою аграріїв до посівної.

Нацбанк також повідомляє, що в лютому чисті надходження за фінансовим рахунком в обсязі 368 млн доларів були забезпечені подальшим скороченням готівкової валюти поза банками і збільшенням заборгованості за торговими кредитами.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в лютому склав 45 млн доларів і всі вони були спрямовані в реальний сектор.

В результаті, зведений дефіцит платіжного балансу в лютому скоротився до 27 млн доларів з 202 млн доларів в січні. У зв'язку з близьким до нуля сальдо зведеного платіжного балансу міжнародні резерви за станом на початок березня практично не змінилися і склали 15,5 млрд доларів або 3,3 місяця майбутнього імпорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: