НАБУ нарікає: САП звузила коло підозрюваних у справі "Укрзалізничпостач"

Середа, 29 березня 2017, 10:15

Детективи Антикорупційного бюро завершили досудове розслідування стосовно 6 осіб, підозрюваних у завданні збитків ДП "Укрзалізничпостач" на суму 20 млн грн та замаху на заволодіння його коштами в розмірі майже 44 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

"Водночас 24 березня, безпосередньо напередодні погодження та скерування обвинувального акту до суду, Спеціалізована антикорупційна прокуратура в односторонньому порядку закрила провадження стосовно начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ "Укрзалізниця". За версією слідства, саме ця особа погоджувала закупівлю продукції за завищеними цінами", – заявляє НАБУ.

"Своє рішення прокурори САП з детективами Національного антикорупційного бюро не обговорювали, постанову про закриття провадження не передавали. Про цей факт НАБУ стало відомо із запису в Єдиному реєстрі досудових розслідувань" – обурюється відомство Артема Ситника.

Реклама:

НАБУ наголошує, що підозри усім шести особам прокурори погодили "без зауважень, не виникало у них запитань і на стадії завершення досудового розслідування".

"Однак вже після завершення ознайомлення усіх шістьох підозрюваних та їхніх захисників з матеріалами кримінального провадження, прокурори САП без будь-яких пояснень та очевидних причин закрили провадження стосовно посадовця ПАТ "Укрзалізниця" – повідомляє НАБУ.

Бюро занепокоєне даною ситуацію, і звернулося за роз`ясненнями до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Сподіваємося, що Назар Холодницький зважить усі обставини та не дозволить через необґрунтовані рішення своїх підлеглих уникнути відповідальності підозрюваному" – заявляє НАБУ.

За версією слідства, троє службових осіб ДП "Укрзалізничпостач" (із грудня 2015 року – філія "Укрзалізниці") та один посадовець ПАТ "Укрзалізниця" за "попередньою змовою з представниками приватних компаній у квітні-листопаді 2015 року здійснили закупівлі метизної продукції для потреб ДП "Укрзалізничпостач" за завищеними цінами, чим завдали збитків державному підприємству в особливо великому розмірі".

"У 2016 році ця ж група осіб намагалася повторити злочин, але планам зловмисників вдалось завадити завдяки рішенню Антимонопольного комітету, який зобов’язав філію "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" (колишнє ДП "Укрзалізничпостач") скасувати одну із закупівель, в результаті якої державне підприємство могло втратити ще майже 44 млн грн." – заявляє НАБУ.

Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні детективи НАБУ розпочали в січні 2016 року.

Службовим особам "Укрзалізничпостачу" та "Укрзалізниці" інкримінують злочин, передбачений ч.5 ст.191 ККУ (привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

У рамках розслідування повідомлено про підозру 6 особам, ще 1 особа – в розшуку.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!