"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" просить суд скасувати скандальне рішення щодо OPAL

Середа, 29 березня 2017, 10:04

27 березня "Нафтогаз" подав до Загального суду Європейського суду справедливості позов проти Єврокомісії з вимогою скасувати рішення, яке дозволяє ПАТ "Газпром" значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL та обсяги прокачки газу Північним потоком.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

У "Нафтогазі" заявили, що ухвалення зазначеного рішення без консультацій з Україною порушує статтю 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також зобов'язання ЄС за Договором до Енергетичної Хартії та Договором про заснування Енергетичного Співтовариства.

Нафтогаз аргументує свій позов тим, що рішення було прийняте поза межами повноважень Комісії.

Реклама:

"Крім того, воно суперечить директиві ЄС 2009/73 та не сприяє посиленню конкуренції, створює загрози безпеці постачання України та інших східноєвропейських країн, а також ефективному функціонуванню внутрішнього ринку ЄС та Енергетичного Співтовариства, оскільки посилює домінування "Газпрому" та пов’язаних з ним компаній", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!