Завдяки САП Фірташ узаконився на ЗТМК – Шабунін

Вівторок, 28 березня 2017, 15:06

Недбалість прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури унеможливила повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату у повну власність держави.

Про це у своєму блозі на УП написав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Шабунін нагадав, що ЗТМК володіють держава через Фонд держмайна (51%) і Фірташ через кіпрську компанію Tolexis Trading Ltd (49%). Фірташ отримав свою частку комбінату тому, що обіцяв вкласти у розвиток унікального комбінату понад 110 млн доларів.

"Інвестиції та модернізація були в основі договору про заснування. Однак Фірташ поставив на чолі підприємства своє керівництво, і більшість з грошей пішли не на модернізацію, а в офшори", - пише експерт.

Реклама:

За його словами, невиконання зобов'язань Tolexis Trading Ltd – достатня підстава для розірвання договору, чим і мав зайнятися САП.

"В грудні 2016 року САП подає позов до ЗТМК на розірвання договору про заснування компаній у зв'язку з істотним порушенням вимог договору одним з учасників – компанією Tolexis Trading Limited", - заявив Шабунін.

16 грудня 2016-го Господарський суд Києва повертає позовну заяву САП, бо прокурори не доклали квитанцію про сплату судового збору.

10 січня 2017-го Господарський суд Києва вдруге повертає позовну заяву САП, бо прокурори забули, що потрібно докласти оригінал, а не копію квитанції про сплату судового збору (ухвала).

21 січня Господарський суд Києва встановлює, що САП неправильно визначили підсудність і справу має розглядати Господарський суд Запорізької області – за місцем реєстрації відповідача, тобто ЗТМК.

15 лютого Господарський суд Запорізької області повертає позовну заяву, бо САП неправильно визначили відповідача.

Експерт заявив, що САП подав апеляцію на це рішення і сьогодні апеляційна інстанція повернула справу на розгляд назад – в господарський суд Запорізької області.

"Поки САП протягом трьох місяців допускає одне процесуальне порушення за іншим, ЗТМК у січні подає позов до свого засновника Tolexis Trading Ltd з вимогою виконати зобов'язання за засновницьким договором щодо модернізації та погашення боргів", - заявив Шабунін.

"Оскільки менеджмент на ЗТМК – фірташевський, цей позов – не спроба встановити справедливість, а – спроба легалізації схеми, коли суд "спише" недоброчесному співвласнику ЗТМК всі борги і анулює обіцянки, закріплені в засновницькому договорі", - повідомив голова ЦПК.

"Так і сталося. 13 січня суд приймає позовну заяву до розгляду і призначає засідання на 1 лютого, але на нього не з'явився представник Фонду держмайна, який є третьою стороною в процесі і засідання переносли", - пише він.

Експерт зазначає, що 16 лютого суд виніс рішення на користь Tolexis Trading Ltd, відхиливши позовні вимоги ЗТМК. Рішення з'явилося в реєстрі 2 березня. Строк на подачу апеляції сплив 6 березня.

"Рішення від 16 лютого, фактично, бетонує Tolexis Trading Ltd як доброчесного співвласника ЗТМК. Обставини, встановлені в рішенні цього суду, уже не потребують доведення в іншому суді. Це означає, що 16 лютого 2016 року встановлено відсутність порушень засновницького договору з боку Tolexis Trading Ltd, а отже, наразі немає підстав цей договір розривати в примусовому порядку", - написав Шабунін.

"Назар Холодницький, керівник САП, публічно заявив, що бере на себе повну відповідальність за помилки та бездіяльність своїх процесуальних керівників у справі ЗТМК", - підсумував голова ЦПК.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: