В Німеччині водневе паливо виробляють за допомогою "штучного Сонця"

Неділя, 26 березня 2017, 17:52

Німецькі вчені запустили найбільше в світі "штучне Сонце" з надією, що воно допоможе створити екологічне паливо.

Про це з посиланням на The Guardian пише Ecotown.

Зазначається, що зібрана вченими з Німецького центру авіації та космонавтики (DLR) установка знаходиться в місті Юліх, що за 30 км від Кельна.

Реклама:

Установка коштує 3,8 млн доларів і складається з 149 прожекторів, світло від яких концентрується на невеликій пластині розміром 20 на 20 сантиметрів. Коли всі прожектори увімкнені, кількість енергії, що потрапляє на цю пластину, в 10 тисяч разів перевищує інтенсивність звичайного сонячного світла, а температура сягає 3500°C (вдвічі-втричі більше температури в доменній печі). 

"Якби ви увійшли до кімнати, коли установка працює, ви б тут же згоріли", – говорить Бернард Хоффшмідт, керівник науково-дослідних робіт в Німецькому центрі авіації та космонавтики.

Мета експерименту полягає в тому, щоб створити оптимальну установку для концентрування сонячного світла, щоб з його допомогою виробляти водневе паливо. Станції, що використовують в своїй роботі дзеркала для концентрації сонячного світла, добре себе зарекомендували. Вони працюють завдяки сонячному теплу і виробляють пару, яка рухає спеціальні турбіни, що генерують електроенергію. За допомогою подібної установки вчені сподіваються виокремити водень із пари, який може слугувати екологічним паливом для літаків і автомобілів.

Поки що робота установки доволі затратна: за чотири години вона споживає стільки ж електрики, скільки сім'я з чотирьох чоловік за цілий рік, але вчені сподіваються, що в майбутньому сонячне світло широко використовуватиметься для вироблення водню.

"Ми потребуємо мільярдів тонн водню, якщо хочемо перевести літаки і автомобілі на водневе паливо. Зміна клімату прискорюється, тому ми повинні прискорити й впровадження інновацій", - каже Хоффшмідт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: