"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКРЕ не підвищуватиме ціну на електроенергію на 1%

Четвер, 23 березня 2017, 13:58

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг України, на засіданні в четвер відмовилася від збільшення з 1 квітня 2017 року оптової ринкової ціни на електроенергію на 1% - до 1354,98 грн/МВт-год (без ПДВ).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У той же час запланованого ще раніше зниження ціни на 5,8% з 1 квітня також не відбудеться.

Таким чином, ОРЦ на другий-четвертий квартал буде відповідати ціні першого кварталу в розмірі 1341,57 грн/МВт-год (без ПДВ).

Реклама:

Глава НКРЕКП Дмитро Вовк в ході засідання зазначив, що комісія продовжить моніторити ситуацію і в подальшому може повернутися до її перегляду.

"Якщо ви уважно вислухали презентацію, пропонувалося зробити підвищення. Ми на підвищення йти не будемо, сьогодні підвищення на 1% ОРЦ не буде, тому що, на нашу думку, в пріоритеті повинні бути споживачі, і на них ефекту від штучно створеної блокади не повинно бути", - сказав він.

Вовк також спрогнозував, що комісія може збільшити ОРЦ на 1,8% з липня.

Остання редакція прогнозного балансу електроенергії на 2017 рік передбачає споживання ТЕС і ТЕЦ країни 26,5 млн тонн вугілля. В тому числі його імпорт в поточному році очікується в обсязі 5,6 млн тонн, в т.ч. в II-IV кварталах - 5,302 млн т.

ОРЦ впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів.

Як повідомлялося, НКРЕКП в кінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної ОРЦ на електроенергію. Новий порядок, зокрема, передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

НКРЕКП з 1 січня 2017 року знизила ОРЦ електроенергії на 10% (на 149,06 грн) - з 1490,63 грн/МВт-год до 1341,57 грн/МВт-год (без ПДВ). Крім того, згідно з рішенням регулятора, з 1 квітня ОРЦ повинна бути знижена ще на 5,8% (на 77,81 грн/МВт-год) в порівнянні з першим кварталом 2017 року - до 1263,76 грн/МВт-год. Цей рівень ОРЦ планувалося утримувати протягом II-IV кварталів 2017 року.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!