В Україні почнуть планувати бюджет на три роки вперед

Четвер, 23 березня 2017, 11:26

Верховна Рада ухвалила законопроект №6161 щодо одноразового перенесення строків подачі Міністерством фінансів Основних напрямків бюджетної політики з 1 квітня до 1 червня.

За ухвалення проекту закону за основу та в цілому проголосували 260 народних депутатів.

Закон дозволить вже у 2017 році перейти на середньострокове бюджетне планування – формувати бюджет та прогнози одразу на наступні три роки.

Основний позитивний ефект від ухвалення законопроекту полягає в тому, що використання найбільш актуальних макроекономічних показників дозволить зробити більш точні прогнози і на наступні два роки після планового.

Реклама:

Як зазначає дослідник Київської Школи Економіки, член редакційної колегії VoxUkraine Ілона Сологуб, це дає змогу повноцінно запровадити середньострокове бюджетне планування (тобто, розробка бюджету одразу на три роки – Ред).

Основним недоліком законопроекту, на думку дослідника Київської Школи Економіки Павла Яворського є те, що законопроект не передбачає механізмів регулярного оновлення макроекономічних показників, на основі яких формується бюджетна політика.

Він також підкреслює, що наразі бюджетні резолюції мають формальний характер і часто не беруться до уваги при розробці бюджету.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!