Китайці погодилися знизити кредитну ставку для ДПЗКУ

Середа, 22 березня 2017, 20:32

Ексімбанк Китаю знизив відсоткову ставку за 1,5-мільярдним кредитом для Державної продовольчої зернової корпорації України.

Про це повідомив міністр аграрної політики Тарас Кутовий на сторінці у Facebook.

"Керівництво ДПЗКУ разом з Міністерством провело перемовини з віце-президентом Ексімбанку КНР.  Обсяг пониження (процентної ставки за кредитом – ЕП) в процесі обговорення і є предметом до затвердження китайською стороною", - написав Кутовий.

Зараз ставка за кредитом становить 4,5% + LIBOR, підсумкова вартість - 5,5-5,8%. Це генерує зобов'язання корпорації по погашенню відсотків на рівні 80-85 млн доларів на рік.

Реклама:

Кутовий додав, що сторони домовились взаємовигідно використовувати кредитні кошти.

"Партнери погодилися на використання кредитних коштів для реалізації двох взаємовигідних проектів: закупівлю вагонів-зерновозів у наших, українських вагонобудівників через відкритий тендер, та поставку засобів захисту рослин в Україну" - заявив міністр.

Зазначимо, що у 2012 році Пекін надав ДПЗКУ позику на 1,5 млрд доларів для закупівель зерна. Кредит надали за умови поставок близько 5 млн тонн зерна щорічно українською стороною.

Відповідно до умов контракту, обсяги поставок зерна китайській національній корпорації машинної промисловості і генеральних підрядів (CCEC) мали сягати від 4-5 млн тонн у 2013 році до 5,17-6 млн. тонн у 2016 році. Проте ці норми виконувалися максимум на 23,6% (у 2015 році), а минулого року досягли 10,5%.

Надані ДПЗКУ кредити повинні були використовуватися держкомпанією як обігові кошти для виконання зобов'язань.


Зазначимо, що у 2016 році ДПЗКУ виплатила 80 мільйонів доларів на погашення відсотків за кредитом, виданим Ексімбанком Китаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: