Гройсман: Товари з окупованих територій цивілізований світ не купить

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:02

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що товари з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і Криму не можуть реалізовуватися в жодній цивілізованій країні світу.

Про це він заявив 17 березня на засіданні парламенту під час години запитань до уряду.

Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко поцікавилася в прем'єра, яких заходів вживає український уряд для недопущення продажу на треті ринки продукції підприємств з тимчасово окупованих територій, які захопили незаконні бандформування під кураторством Російської Федерації.

Зокрема йдеться про вугілля із захоплених шахт, продукції промисловості металургійного комплексу тощо.

Реклама:

Гройсман, у свою чергу, запевнив, що згідно ж міжнародними нормами "цивілізовані держави не можуть купувати вкрадену продукцію, якою може торгувати країна-агресор".

"Всі рішення і механізми по цьому питанню розроблені. Проти РФ як окупанта введені санкції, в тому числі й торгівельні. Торгівля українськими надрами якимись іншими країнами просто заборонена. Це крадіжка, за яку вони нестимуть відповідальність", – зазначив прем'єр.

"Що стосується походження будь-якої продукції, то воно погоджується відповідними документами від виробника. І жодних легальних виробництв на територіях тимчасово окупованих Росією на Донбасі або в Криму, жодних реєстрацій не може бути", – каже Гройсман.

"Надра, які можуть бути вкрадені (може, вони ще й чорнозем надумають вивозити…) звідти не можуть бути в жодній цивілізованій країні реалізовані", – запевняє прем'єр.

"Це є міжнародні юридичні норми і ніяких додаткових рішень щодо цього приймати не потрібно. Але вчора ми отримали рішення РНБО над ним працюємо, що подивитися, які ще механізми потрібно запровадити", – зазначив він.

Як відомо, 14 березня ватажок так званої "ДНР" Олександр Захарченко заявив про відправку "пробної" партії вугілля в Російську Федерацію.

У Кремлі заявили, що не чули про поставки вугілля з ОРДЛО, однак пообіцяли "всіляко підтримувати території в облозі".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: