Гройсман анонсував текст меморандуму з МВФ і пенсійну реформу

П'ятниця, 17 березня 2017, 12:04

Меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом влада може оприлюднити за декілька тижнів.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Верховної Ради після того, як декілька депутатів вимагали від нього оприлюднення цих домовленостей.

"Насправді, меморандум оприлюднений. А зміни чи плани щодо продовження нашої співпраці, звісно, будуть оприлюднені, як тільки відбудеться засідання(Ради директорів МВФ 20 березня – ред.)… Я думаю, за кілька тижнів", – сказав він.

Гройсман закликав політиків не робити "істерію", але депутати вимагали "покажіть!". "Я почув ваші голоси", – заявив прем'єр.

Раніше на годині уряду Роман Семенуха з "Самопомочі" закликав оприлюднити меморандум з МВФ.

Реклама:

Гройсман на це відповів, що 20 березня мають ухвалити рішення щодо траншу на підставі вимог, окреслених раніше, а далі будуть обговорювати подальші заходи.

За його словами, вимоги МВФ "передбачені меморандумом вже не перший рік" і "немає жодних підстав для хвилювання наявністю якихось надзвичайних позицій" у ньому.

Олег Ляшко згодом заявив: "У нас до вас вимога: негайно оприлюднити меморандум із Міжнародним валютним фондом. Я звернувся до суду із вимогою зобов’язати через суд оприлюднити меморандум".

"Одне з зобов’язань, яке ви там узяли, – це замороження підвищення зарплат у нинішньому році. Пане прем’єр-міністр, покажіть мені того дурака, який підписав це зобов’язання! Як можна українцям не підвищувати зарплати й пенсії?", – сказав лідер "Радикальної партії".

Він закликав Гройсмана прозвітувати, коли буде підвищено зарплати та пенсії, відшкодовано вартість ліків, знижено тарифи на газ, надано дешеві кредити фермерам тощо.

Прем'єр відповів: "Ви запитали, де той дурень, що підписав. Я можу сказати, що дурнів немає. Тому що все, що ми робимо, – саме для того, щоб віддати людям належне".

Він зазначив, що з 1 січня мінімальну зарплату підняли вдвічі – до 3200 гривень; вже в 2017 році підвищено зарплати вчителям (50%) та лікарям (30%). Заплановано 10%-ве підвищення соціальних стандартів цього року.

Зробити більше цього року, за словами Гройсмана, не дозволить складна економічна ситуація, яку ще більше погіршила блокада на Донбасі.

"Через декілька місяців ми вийдемо з ініціативою для реформи пенсійної системи в інтересах українських громадян. Ми будемо просити парламент підтримати ці реформи", – заявив він щодо пенсій.

Прем’єр нагадав, що з 1 квітня хворим на хронічну гіпертонію, цукровий діабет другого типу, бронхіальну астму безкоштовно видаватимуть ліки.

Він, зазначив, що для аграріїв з 2017 вже знижують облікову ставку на кредити і розпочато програму компенсації 20% вартості с/г техніки, яку виробляють в Україні.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: