S&P: в Казахстані 30% кредитів - проблемні

Вівторок, 14 березня 2017, 10:02

Рейтингове агентство S&P Global Ratings вважає, що банківський сектор Казахстану переживає непростий період і потребує ретельного "розчищення" балансів, реальну якість яких офіційна статистика не відображає.

Про це йдеться в звіті агентства, передає "Прайм".

У звіті з посиланням на дані казахстанського регулятора наголошується, що з початку 2016 року частка проблемних кредитів банків скоротилася з 8% сукупного кредитного портфеля до 7,2% станом на 1 лютого 2017 року.

"Наведені в офіційній статистиці показники проблемних кредитів по суті не відображають реальної ситуації: ми вважаємо, що їх частка може досягати 25-30% сукупних кредитів банківської системи", - йдеться в звіті.

Реклама:

Експерти агентства вважають, що поліпшення показників якості портфелів обумовлено головним чином реструктуризацією проблемних кредитів і їх передачею спеціальним юридичним особам, що не консолідуються згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку.

На думку аналітиків S&P Global Ratings, це обумовлено прагненням виконати регулятивну вимогу, згідно з якою частка проблемних кредитів повинна становити менше 10%.

"Ситуація в банківському секторі не стабілізується до тих пір, поки банки не розчистять свої баланси", - наголошується в звіті.

На думку його авторів, майбутні стрес-тестування та аналіз якості активів, які будуть проведені Національним банком, можуть виявити приховані проблемні кредити в деяких банках і визначити можливі потреби в формуванні додаткових резервів і в капіталі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: