"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УЗ, "Укрпошта" та аеропорт Бориспіль першими отримають наглядові ради

П'ятниця, 10 березня 2017, 15:33
 

Кабінет Міністрів України затвердив порядки створення та функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях, які розробляло Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

Зазначається, що запропоновані порядки дають змогу створити незалежні наглядові ради, які будуть формувати стратегію розвитку державних компаній, призначати менеджмент, оцінювати його роботу та обирати незалежного аудитора для проведення перевірки.

У МЕРТ сподіваються, що таким чином, можливість політичного втручання у роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні ризики - значно знижуються.

Реклама:

"Порядки формування незалежних наглядових рад допоможуть зробити управління державними підприємствами прозорішим та набагато ефективнішим. Державні компанії - це бізнес, а не політика, тому ми повинні мінімізувати політичний тиск на них. Наглядові ради саме і покликані це зробити. Перші наглядові ради плануємо сформувати в Укрпошті, Укргідроенерго, Укренерго, аеропорту Бориспіль, Укрзалізниці",  - зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Формування незалежних наглядових рад в найбільших державних компаніях є обов’язковим, згідно з Законом України №1405 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної та комунальної власності", який був ухвалений Верховною Радою 2 червня 2016 року.

Закон №1405 є одним з основних елементів реформи управління державною власністю.  

Незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах та господарських товариствах, в статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід - 1,5 млрд грн. Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК "Нафтогаз України".

В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається законом №1405) – переобирати наглядову раду не потрібно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: