"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна програє через таке ставлення до інвесторів - представник бондхолдерів Привату

Середа, 8 лютого 2017, 14:56

Нещодавній незаконний крок проти власників облігацій Приватбанку шкодить репутації України та підриває зусилля країни щодо залучення іноземних інвестицій.

Про це у статті на ЕП написав представник бондхолдерів Приватбанку Давід Нітлішпех.

За його словами, скасування облігацій Приватбанку на власний розсуд української влади не допускається з огляду на англійське право.

"Таке порушення іноземного закону може призвести не тільки до судових справ проти Приватбанку та України, але і до того, що іноземні інвестори неохоче надаватимуть нові кредити державі та державним компаніям", - зазначив предствник.

Реклама:

Крім того, за словами Нітлішпеха, власники облігацій не були належним чином поінформовані щодо повної втрати інвестицій за облігаціями.

Водночас, він зазначив, що епізодичні інтерв'ю державних службовців по телебаченню та неофіційні коментарі співробітників Національного банку України вказують, що власники облігацій, відповідно до англійського права, є одними з небагатьох, або навіть єдиними кредиторами банку, які отримають збитки.

"100% списання облігацій без процедури банкрутства сьогодні є безпрецедентним фактом для ринків, що розвиваються",- пише представник бондхолдерів.

Нітлішпех запевняє, що ураїнська економіка лише програє через таке ставлення до іноземних інвесторів. Навіть якщо влада України виграє різні судові процеси, ініційовані власниками облігацій, економія для України від анулювання бондів Приватбанку становитиме не більше 555 мільйонів доларів США - повна номінальна вартість трьох випусків облігацій.

Він припускає, що судові позови проти Приватбанку та України, ймовірно, призведуть до рішень, що вимагатимуть негайних виплат за облігаціями фінустанови та оплати судових витрат.

"Недбалість у виконанні судових рішень з боку української влади дозволить інвесторам конфіскувати активи Приватбанку та активи держави Україна в більшості західних країн. Полювання на ці банківські та державні активи блокуватиме будь-яке нові розміщення суверенних облігацій і стане важким ударом для інвестиційного клімату країни", - наголосив він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що власники єврооблігацій Приватбанку звернулися в суд з вимогою заарештувати коррахунки банку в іноземних банках.

Перед купівлею банку у ФГВФО за 1 гривню його статутний капітал був збільшений до 50,7 млрд гривень за рахунок bail-in - конвертації в капітал необтяжених зобов'язань банку і коштів пов'язаних осіб.

21 грудня Приватбанк офіційно перейшов у державну власність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: