Гонтарева про торгову блокаду: У нас є сценарій на "чорний день"

П'ятниця, 24 лютого 2017, 08:57

Продовження блокади торгівлі України із зоною АТО призведе до скорочення валютних надходжень до країни.

Про це в інтерв'ю Reuters заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні 2 мільярдів дол. З одного боку, можемо побачити зменшення надходжень валютної виручки від металургів, а з іншого боку - попит на валюту, яка потрібна для купівлі вугілля", - сказала Гонтарева.

Вже майже місяць триває блокада залізниці, що поєднує Донбас з рештою України, і тим самим перешкоджаються постачання вугілля, необхідного для роботи електростанцій і підприємств металургії, продукція якої є найбільшою статтею українського експорту.

Реклама:

Через блокаду найбільший у країні виробник сталі холдинг "Метінвест" повідомив цього тижня про зупинку одного зі своїх заводів - Єнакіївського металургійного і кількох вугільних шахт.

 

За розрахунками НБУ, у 2016 році експорт продукції металургії за кордон становив 8 мільярдівдол., або четверту частину сукупного експорту.

"Якщо зупиняється металургія, означає робитимемо антикризові заходи", - сказала Гонтарева.

Вона додала, що з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом - минулого тижня обговорювала кроки на випадок значного загострення збройного конфлікту на Донбасі.

"У нашому базовому сценарії макропрогнозу ці події не закладені. Але у нас є сценарій і про чорний день. Ми розуміємо, як реагуватимемо в плані платіжного балансу і банківського регулювання", - сказала Гонтарева, не розкриваючи подробиць.

Укрінформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!