Облгази нарешті змусили платити за транспортування газу

Четвер, 23 лютого 2017, 10:32

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 21 лютого підписав постанову уряду, якою зобов'язав Міністерство енергетики та вугільної промисловості перейти на договори оренди газорозподільної системи.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав депутат від БПП Мустафа Найєм.

"Все почалося в 2012 році, коли уряд Миколи Азарова передав газорозподільні системи України в безкоштовне використання приватним облгазам", - пише нардеп.

За його словами, через це рішення бюджет країни щодня недоотримував 1,3 млн гривень.

Реклама:

Найем зазначає, що через три роки в квітні 2015 року парламент прийняв Закон "Про ринок природного газу", яким заборонив віддавати газорозподільні системи, власником яких є держава, в користування на праві так званого господарського відання, тобто, безкоштовно.

"Не дивлячись на це уряд - спочатку Арсенія Яценюка, а потім і Володимира Гройсмана - відмовлялися виконувати норму закону - ГРС продовжували перебувати в безкоштовному використанні приватних облгазів, а бюджет втрачав приблизно півмільярда на рік", - заявив він.

"Завдяки спільним зусиллям юристів і керівництва "Газ України", ряду народних депутатів і терпінню і розумінню уряду, до першого грудня поточного року цей сюрреалізм припиниться - у вівторок прем'єр-міністр підписав постанову, якою зобов'язав Мінпаливенерго перейти на договори оренди газорозподільної системи", - підсумував депутат.

Перед прийняттям закону "Про ринок природного газу" тодішній прем'єр Арсеній Яценюк наголосив, що він передбачає виключне право користування газорозподільчими мережами на платній основі.

"У нас, виявляється, практично всі газорозподільчі мережі – це державна власність. І за дивним збігом обставин облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна безкоштовно користуються всіма газорозподільчими мережами, які знаходяться в державній власності. Уряд вимагає прийняття відповідного закону, який передбачає виключне право користування такими газорозподільчими мережами на платній основі", - сказав він.

Читайте також: Гроші в трубу: Кабмін дарує 1,3 млн грн/день Фірташу, Іванющенку & Co

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!