Державні землі здаються в оренду вдвічі дорожче, ніж приватні - Мартинюк

Вівторок, 21 лютого 2017, 19:45

Середня вартість оренди cільгоспземель зросла майже на 30%.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, повідомляє прес-служба Держгеокадастра.

"Середня орендна плата за рік зросла на 27%. Це дуже непоганий показник динаміки, однак в абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою та не співставною із доданою вартістю, яку генерує земля", — значив Мартинюк.

За його словами, середня вартість оренди значно зросла після запровадження практики передачі ділянок в користування через механізм аукціонів.

Реклама:

Так, середня орендна плата переданих на конкурентних засадах ділянок земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1 січня 2017 становила 2249,8 гривні за га.

"В середньому за останній рік державні землі здавались в оренду майже вдвічі дорожче, ніж приватні", — підкреслив Мартинюк.

"Це абсолютно нетипове для держсектору перевищення в ефективності приватних власників пояснюється впровадженням загальної практики передачі земель в користування виключно на відкритих земельних торгах", — зазначив він.

Як зазначили у прес-службі, в середньому по Україні громадяни-власники паїв в 2016 року отримали 1093,4 гривні за гектар. На 1 січня 2016 року цей показник становив 862 гривні за га.

Найвища орендна плата в Полтавській (2243,2 грн/га), Черкаській (2115,5 грн/га) та Харківській (1603 грн/га) областях.

Найдешевше користування землею обходилось в Київській (533,4 грн/га), Закарпатській (596 грн/га) та Тернопільській (672,3 грн/га) областях. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!