"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Першою через блокаду постраждає ТЕС Ахметова на окупованій території - експерт

П'ятниця, 17 лютого 2017, 17:35

Першою через блокування залізниці може постраждати Зуєвська ТЕС, яка знаходиться в так званій "ДНР".

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт в сфері енергетики Андрій Герус.

"Першими із проблемою запасів вугілля, як це не дивно, можуть зіткнутися в ОРДЛО. Зуєвська ТЕС (належить ДТЕК), знаходиться в так званій "ДНР". Вона працює на вугіллі марки Г. Це вугілля зараз майже не видобувається в ОРДЛО. Історично це вугілля на Зуєвську ТЕС поставляє ДТЕК із Павлоградвугілля (Дніпро обл.)", - написав він.

За словами експерта, Зуєвська ТЕС видає електроенергію виключно в ОРДО.

Реклама:

"Без поставок станція сяде на нуль через 10-12 днів. Скоріш за все, або будуть виникати перетоки з контрольованих українських територій, або (якщо обмежити перетоки) то будуть відключення е/е в ОРДО", - заявив Герус.

"Замістити ці поставки можна із Росії гілкою Ізваріно - Дебальцево - Зуєвська ТЕС. Таке вугілля може приїхати через 10-12 днів. Такі поставки означають, що буде завантажена залізнична гілка вугіллям і обмежена для іншого використання", - повідомив експерт.

"Мало яка російська цивілізована компанія погодиться поставляти вугілля в "ДНР". Окрім того, відомо, що рівень платежів за е/е в ОРДО біля 20%-30%. Це покриває зарплату та ремонти, але не покриває вартість вугілля. Мабуть, серед російських компаній є мало бажаючих займатись такою благодійністю", - пише Герус.

 

15 лютого Кабмін фактично ввів надзвичайний стан в енергетиці через зниження критичного об'єму вугілля антрацитової групи внаслідок блокади на Донбасі.

При цьому в "Укренерго" запевнили, що енергосистема України в умовах надзвичайного стану до 15-20 березня зможе стабільно працювати без відключень електроенергії споживачам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: