"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман: Я проти контрабанди, але блокада загрожує нацбезпеці

Вівторок, 14 лютого 2017, 12:25

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступає проти блокади постачання вугілля з окупованих територій та заперечує свою причетність до корупції.

Про це він заявив, виступаючи під час засідання Кабінету міністрів у вівторок зі звітом.

"Третина, більше 30% електроенергії в оселях українських громадян виробляється з вугілля. Такі міста, як Київ, Харків, Черкаси, Чернігів із вугілля виробляють тепло для громадян. Ми споживаємо такого вугілля 24 мільйони тон на рік", – сказав він.

Антрацитове вугілля добувається на непідконтрольних територіях сходу України.

Реклама:

"Для того, щоб провести модернізацію і відмовитися від цього вугілля – перейти, наприклад, на газову групу, яка добувається в регіонах підконтрольних, нам треба 3-5 років і ще кожного року інвестиції в розмірі не менше 15 мільярдів гривень", – сказав прем’єр.

Але, за його словами, така залежність постійно зменшується: "Ми заміщуємо газ, ми почали добувати український газ, ми зменшили падіння видобутку газу в Україні. Системний підхід дасть можливість диверсифікувати й постачання вугілля"

"Коли мова йде про блокаду, я категорично проти будь-якої контрабанди, і результат цієї боротьби –18 мільярдів плюсом грошей у бюджет. Я згоден з тим, що треба зупинити переміщення товарів контрабандою не лише залізницею, а й іншим транспортом через лінію розмежування", – заявив Гройсман.

"Але коли мова йде про питання національної безпеки України, про те, що люди в оселях мають отримати нормальне тепло й електроенергію, про те, що триває опалювальний сезон…", – додав він.

За словами прем’єра, уряд якісно підготувався до опалювального сезону, але деякі українці власними руками "хочуть зірвати опалювальний сезон, спонукати віялові відключення".

"Це неприпустимо. Треба розмежувати боротьбу з контрабандою і боротьбу з українським народом", – заявив Гройсман.

Крім того, він наголосив, що треба подбати про українську металургію, в якій працюють 300 тисяч людей.

Як відомо, 16 грудня 2016-го бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.

26 грудня добровольці оголосили про блокаду. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

Одним з організаторів блокади є Анатолій Винорогодський, участь у "блокаді" також беруть народні депутати, зокрема, Семен Семенченко, Володимир Парасюк та Тарас Пастух. 

25 січня на знак протесту проти торгівлі з окупантами учасники акції заблокували залізницю на Луганщині між станціями Світланове та Шипілове, через що поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 279 Кримінального кодексу.

28 січня у "штабі блокади" заявили, що мають намір розширити акцію, а 10 лютого заявили про перекриття залізниці "Ясинувата-Костянтинівка".

Читайте також: Про надзвичайний стан, віялові відключення та маніпуляції 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!