"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціна газу на хабах в Європі зросла до 2-річного максимуму

Середа, 1 лютого 2017, 19:02

Ціна газу на спотовому ринку на півночі Європи зросла в середу на скороченні поставок газу по "Північному потоку" після блокування польською стороною частини потужностей газопроводу OPAL.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

1 лютого ціна газу з поставкою "протягом дня" на британському майданчику National Balancing Point (NBP) зростала до рівня 58,46 пенсів за терм, або 261 долар за тисячу кубометрів (після 248 доларів на закриття торгів у вівторок).

Востаннє на такому високому рівні ціни на NBP були майже два роки тому - на початку березня 2015 року. На даний момент ціна скорегувалася до 257 доларів.

Реклама:

На головному європейському хабі - голландській TTF - угоди "на наступний день" укладалися по 249 доларів (після 236 доларів днем раніше), скоректувавшись до кінця сесії до 246 доларів.

На хабі в австрійському Баумгартені ціна зросла до 253 доларів з 244 доларів днем раніше.

Раніше стало відомо, що "Газпром" 1 лютого скоротив прокачування газу "Північним потоком" і OPAL в зв'язку з судовою забороною, накладеною за позовом польських компаній.

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: