"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДФС висунула провайдеру De Novo претензію на 6 мільйонів гривень

Середа, 1 лютого 2017, 13:29

Робота українського провайдера хмарних послуг De Novo може бути заблокована через претензії на 6 мільйонів гривень Державної фіскальної служби.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор De Novo Максим Агєєв.

"Минулого тижня податкова інспекція видала акт комплексної перевірки, в якому висунула нашій компанії претензію в розмірі 6 мільйонів гривень", - написав він.

Реклама:

За його словами, за останні чотири роки De Novo пережила три комплексні податкові перевірки, не рахуючи ще безлічі звичайних. За цей же час компанія перетворилися у великого платника податків з особливою до неї увагою.

"Вперше за мої більш ніж двадцять років роботи податківці оскаржують саму природу нашого бізнесу", - написав Агєєв.

"Податківці відмовилися визнавати частинами одного цілого наш контракт з виробником ПО компанією Microsoft і безліч контрактів з нашими замовниками на передачу того ж ПО в оренду. Перевіряючі впевнені, що ми зі злим умислом купуємо величезну кількість ліцензій для власних потреб, але чомусь не ставимо їх собі на баланс. Замість цього ми оформляємо щомісячні платежі виробникові за оренду ліцензій і тим самим наносимо непоправної шкоди Вітчизні", - пояснив він.

Агєєв уточнив, що одним з наріжних каменів на ринку хмарних сервісів є здача споживачам ліцензій на програмне забезпечення в оренду за моделлю SaaS (Software as a Service).

"Якщо компанія De Novo виконає вимоги податківців, то не зможе продовжувати свою роботу в якості оператора хмарних сервісів. Тому, що в усьому світі "хмарники" не купують ПО, вони його орендують. Так влаштований новий світ, про який наші регулятори, по-моєму, не чули нічого", - підкреслив Агєєв.

Гендиректор зазначив, що згідно з ліцензійними правилами будь-якого виробника ПО компанія не має права здавати в оренду третій стороні куплені і поставлені на баланс ліцензії.

За його словами, через негативний вплив держави багато операторів і споживачів змушені переміщатися в більш благополучні країни.

"Виграти черговий суд для нашої компанії - не тільки питання виживання, а й запобігання всієї індустрії від поширення цієї проблеми", - підсумував Агєєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: