"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" скоротив прокачування газу "Північним потоком" і OPAL

Середа, 1 лютого 2017, 10:15

Російський монополіст "Газпром" 1 лютого скоротив прокачування газу "Північним потоком" і OPAL в зв'язку з судовою забороною, накладеною за позовом польських компаній.

Про це свідчать дані європейських газотранспортних операторів, пише Інтерфакс.

Як повідомляється, "Газпрому" вдалося домовитися з ЄК про максимальне використання потужностей OPAL, але з протестом виступила польська сторона, що це зашкодить завантаженню польських транзитних магістралей.

Раніше в польській PGNiG, яка оскаржила в суді ЄС рішення Єврокомісії про доступ "Газпрому" майже до всіх потужностей газопроводу OPAL, заявили, що суд став на їхній бік і призупинив рішення Брюсселя, в рамках якого російська компанія вже почала повністю використовувати трубопровід.

Реклама:

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: