"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд передав для реалізації "Укргазвидобуванню" газ компанії Онищенка

Четвер, 5 січня 2017, 11:38

Солом'янський районний суд Києва за клопотанням детективів Національного антикорупційного бюро наклав арешт на природний газ приватного акціонерного товариства "Пласт" і передав його для подальшої реалізації державній компанії "Укргазвидобування".

Про це йдеться визначенні Апеляційного суду Києва від 22 грудня 2016 року, яким суд другої інстанції відмовив ПрАТ "Пласт" в знятті арешт з газу, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передають "Украiнськi Новини".

Арешт був накладений ще 15 листопада 2016 року в рамках кримінального провадження за фактом нанесення державі збитків афілійованими з Онищенко компаніями при виконанні ними договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням".

При цьому ПрАТ "Пласт" не має договорів СД з "Укргавидобуванням", а експлуатує свердловини на Стрілковому родовищі (Херсонська область), з яких газ поставляється в місто Генічеськ (Херсонська область).

Реклама:

Як відомо, "Пласт" афільована з депутатом Верховної Ради Олександром Онищенком.

Нагадаємо, 19 жовтня 2016 року Головне управління Національної поліції в Автономній республіці Крим почало досудове розслідування за фактом закачування в літній період газу, що видобувається на Стрілковому родовищі в Глібовському підземному сховищі газу (ПСГ), що знаходиться на території окупованого Росією Криму.

Оператором видобутку газу на Стрілковому родовищі виступає ПрАТ "Пласт", що діє на підставі договору про спільну діяльність з державним "Чорноморнафтогазом".

Слідчі Нацполіціі вважають, що подібні дії посадових осіб ПрАТ "Пласт" протягом 2014-2016 років завдали державі збитки в розмірі 170 млн гривень.

Як відомо, Олександра Онищенка й ще 20 осіб підозрюють у махінаціях із газом держкомпанії "Укгазвидобування", який отримували за угодою про спільну діяльність.

За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали шкоди на суму 1 млрд 613 млн гривень.

Серед фігурантів справи, крім Онищенка, вказані його мама, 75-річна Інеса Кадирова, й адвокат Валерій Постний – у минулому бізнес-партнер Ігоря Коломойського.

5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.

У червні було затримано 11 осіб, підозрюваних у причетності до газової схеми,  в результаті дії якої державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: