Позичальники "Михайлівського" можуть тимчасово не сплачувати борги

П'ятниця, 27 січня 2017, 13:35

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не визнає переуступку кредитів банку "Михайлівський" фінансовим компаніям "Плеяда" і "Фагор".

Про це пише FinClub.

"Ухвала Вищого адміністративного суду від 12 січня не ставить крапку в справі про переуступку прав вимоги за кредитами фізосіб банку "Михайлівський". Договір факторингу між банком і фінкомпанією "Плеяда" від 19 травня 2016 року на сьогодні залишається нікчемним. По-перше, Адмінсуд не розглядає питання по суті, а лише по процедурі. Також, відповідно до постанов Верховного суду від 16 лютого і 15 червня 2016 року суперечки, що виникають на стадії ліквідації банкуне поширюються юрисдикцією адмінсудів. Остаточне рішення може бути винесено госпсудом або судом загальної юрисдикції по суті питання нікчемності", - заявили в ФГВФО.

Також фонд звертає увагу на те, що в ході процесу було допущено безліч грубих порушень, що вплинули на об'єктивність і правомірність прийнятого рішення.

Реклама:

"Договір факторингу, який був укладений між банком "Михайлівський" і компанією "Плеяда", на сьогодні залишається нікчемним відповідно до наказу уповноваженої особи на ліквідацію банку "Михайлівський". 31 січня 2017 року в Апеляційному адмінсуді буде розглядатися скарга банку і Фонду гарантування щодо рішення адмінсуду про визнання протиправним цього наказу. У справі не розглядається факт нікчемності, а лише заперечується документ, яким ці факти визначені. Крім того, зазначена ситуація є предметом розслідування у кримінальній справі, в провадженні прокуратури Києва", - заявив фонд.

З огляду на вищевказане, ФГВФО рекомендує позичальникам, кредитні договори яких були переуступлені, дочекатися остаточного рішення суду про те, кому належить право вимоги за кредитами.

Також, тільки після повного і остаточного рішення суду щодо нікчемності буде прийматися рішення щодо коштів, які надійшли на накопичувальний рахунок банку "Михайлівський" в погашення зазначених зобов'язань.

У травні в банк "Михайлівський" була введена зовнішня адміністрація. Пізніше стало відомо, що за день до цього банк продав свої кредити іншим фінкомпаніям.

23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАО "Банк Михайлівський" до категорії неплатоспроможних.

У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

Прокуратура Києва також розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" і ТОЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство банку "Михайлівський", в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

Національний банк оцінив завдані власником банку "Михайлівський" Віктором Поліщуком збитки в 23 млрд гривень.

Детальніше про те, що сталося з банком "Михайлівський" можна почитати в матеріалі "Економічної правди".

Раніше у своїй колонці на ЕП Рожкова розповідала про події у банку "Михайлівський".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!