Розенко про ситуацію з ФОПами: Такого хаосу немає ніде у світі

П'ятниця, 27 січня 2017, 12:30

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко вважає неприпустимою ситуацію, коли 50% громадян, котрі працюють, не сплачують податків або сплачують їх в неповному обсязі.

Про це повідомила прес-служба віце-прем’єр-міністра.

"В Україні невеликі податки, але їх повинні сплачувати всі. І історії про "сплячих підприємців" ми маємо забути як жахливий сон. Такого хаосу немає ніде у світі. Жодна країна, де 50% громадян не платить податки, не стала процвітаючою", - сказав він.

За словами Розенка, сьогодні в Україні одне з найменших навантажень, зокрема у Європі, на фонд оплати праці.

Реклама:

"Рік тому ми зменшили вдвічі ЄСВ і фонд оплати праці в державі мав би зростати, тому що навантаження зменшилось", - зауважив віце-прем’єр-міністр.

Розенко наголосив, що саме легалізації економіки і заробітних плат є ключем для вирішення проблем дефіциту бюджету Пенсійного фонду.

"Адже ні підвищення пенсійного віку та страхового стажу, ні маніпуляції з формулами нарахування пенсій чи їх обмеження, не нададуть такий обсяг ресурсу, як реальна легалізація економіки", - підкреслив він.

"Звісно, це непрості процеси, але ми до цього прийдемо. Тому зараз відбуваються болючі реформи, проте ми повинні усвідомити, що в Україні є податкова система – досить ліберальна. Але ще раз наголошую: всі мають платити податки. Інакше ми ніколи не будемо мати процвітаючої країни і великих пенсій", - підсумував віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, 27 грудня президент Петро Порошенко підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів, зокрема другої та третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності.Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

Нововведення ще до почату дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не постійно - так званих "сплячих ФОПів"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!