"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інфраструктурні інвестиції в світі зросли до рекордних 413 мільярдів

Понеділок, 23 січня 2017, 11:44

Приватні інвестиції в інфраструктурні активи по всьому світу зросли в 2016 році на 14% і досягли рекордних 413 млрд доларів.

Про це свідчать розрахунки Preqin, пише "Інтерфакс-Україна".

Кількість угод залишилася практично на рівні попереднього року - 1772. Це вказує на те, що кожен проект отримав більш значний обсяг грошових коштів, зазначає The Financial Times.

При цьому кількість угод залишається в діапазоні 1700-1800 з 2013 року.

Реклама:

"Попит на інфраструктуру збільшився за останнє десятиліття, тому стала сильніша конкуренція за активи", - заявив Том Карр з Preqin.

Зокрема, за його словами, обсяг інвестицій збільшився через зростання вкладень в проекти, що знаходяться в рамках другої стадії (вже побудовані і працюють) в розвинених країнах.

Пошук активів для інвестицій з низьким рівнем ризику привів до того, що кілька великих фондів формують нові багатомільярдні інфраструктурні фонди.

Їхній оптимізм викликаний готовністю урядів підтримувати приватні інвестиції в інфраструктуру.

Однак Карр вважає, що немає ясності, чи "зможе ринок зберегти темпи зростання в 2017 році".

Хоча інтерес до інфраструктурних проектів високий, інвестори вважають за краще не вкладати гроші в фазу будівництва. Вони хочуть інвестувати в аеропорти або платні дороги, тобто активи, які будуть приносити стабільний і гарантований дохід.

Інвестори, в число яких входять суверенні і пенсійні фонди, страховики та керуючі активами компанії, все з більшою увагою дивляться на Європу, сподіваючись на відновлення політичного інтересу до інфраструктури.

У 2016 році в Європі було укладено 555 інфраструктурних угод (максимальна кількість в світі) на суму 97 млрд дол., повідомляє Preqin.

В Азії був зафіксований рекордний обсяг угод - 131 млрд дол., хоча їх кількість була менше, ніж у Європі, і становила 52.

На "зелені" енергетичні проекти в світі в минулому році припало 42% угод проти 39% за підсумками 2015 року.

Найбільшою угодою в 2016 році стала угода російської "Роснєфті" і індонезійської PT Pertamina щодо будівництва НПЗ Turban на острові Ява на суму 13 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!