Енергокомпанія Григоришина хоче особливих умов від НКРЕ

Четвер, 19 січня 2017, 13:34

ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" просить Національну комісію з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України застосувати індивідуальний підхід до вирішення проблеми енергокомпанії, що працює у форс-мажорних обставинах.

Про це йдеться у прес-релізі компанії, передає "Інтерфакс-Україна".

У прес-службі нагадують, що борги "ЛЕО" перед "Енергоринком" утворилися внаслідок рішень Кабміну, який призначив компанію єдиним постачальником електроенергії на непідконтрольну територію Луганської області, а з травня по грудень 2016 року зобов'язав при розрахунках з "Енергоринком" передусім оплачувати заборгованість за постачання НКТ грошима, зібраними на КТ.

"Дія кожної з цих постанов, окремо і загаом, і призвела до нинішніх санкцій НКРЕ і подальшої економічної кризи в компанії. Так, станом на 1 січня 2017 року споживачі заборгували "ЛЕО" близько 5,4 млрд гривень", - заявили у компанії.

Реклама:

"З цієї цифри більш ніж 80% заборгували споживачі НКТ - близько 4,9 млрд грн. Борг "ЛЕО" перед ДП "Енергоринок" становить близько 4,7 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, з грудня 2016 року НКРЕ встановила для "ЛЕО" суму обов'язкових додаткових щоденних відрахувань у розмірі, що значно перевищує кошти, що надходять на рахунки компанії.

Спочатку з рахунків "ЛЕО", за середнього щоденного надходження грошей в розмірі трохи більше 3 млн грн, додатково утримувалися 3 млн грн, потім – понад 6 млн і 10 млн грн.

"У результаті в грудні гроші на поточний рахунок компанії взагалі не надходили, "ЛЕО" недоотримала понад 48 млн грн, що викликало значні труднощі в питанні виплати заробітних плат працівникам, а також при веденні господарсько-економічної діяльності", - зазначають у компанії.

За словами голови "ЛЕО" Володимира Грицая, у разі відсутності змін і застосуванні такого підходу з боку НКРЕ вже в лютому компанія не зможе забезпечити стабільне енергопостачання споживачів, сформує заборгованість із виплати зарплати і буде змушена відправити працівників у безоплатні відпустки.

Дефіцит коштів також зробить неможливим придбання палива, матеріалів, запчастин і, відповідно, виконання аварійних і ремонтно-відновлювальних робіт енергоустаткування, що особливо важливо в зимовий період.

"Тому в "ЛЕО" просять НКРЕ застосувати індивідуальний підхід до вирішення проблеми енергокомпанії, що працює в таких форс-мажорних обставин", - резюмують в обленерго.

Як відомо, у грудні 2016 року "Луганське енергетичне об'єднання" заявило про плани відключити окуповану Луганщину від електроенергії.

Після цього прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв вирішити проблему з боргами перед ЛЕО.

Однак, як заявляють у компанії, вирішення цього питання так і не відбулося.

В середині січня в ЛЕО знову заявили, що з 23 січня почнуть відключати від електропостачання бюджетні організації та установи Луганської області.

ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" входить до групи компаній "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: