"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

PwC завищувала вартість застав Приватбанку - НБУ

Середа, 18 січня 2017, 10:39

У Національному банку заявили, що міжнародна аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers оцінювали застави в Приватбанку в рази більше за їхню реальну вартість.

Про це пише Delo.ua.

Директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник зазначає, що PwC надавали одночасно послуги оцінювача та аудитора. Це, за його словами, є конфліктом інтересів.

"За міжнародними стандартами вони не можуть поєднувати ці види діяльності у одного клієнта, адже при аудиті відразу ж проводиться переоцінка активу. Вони повинні залучати незалежного оцінювача", - заявила начальник відділу оцінки та моніторингу застав Департаменту управління ризиками НБУ Тетяна Сірош.

Реклама:

"У нас є питання до оцінок PwC застав як Приватбанку, так і ще одного чинного банку, який ми не можемо назвати", - повідомив Будник.

За його словами, майже всі звіти компанії містили в собі серйозні недоліки, від чого ставали неякісними і непрофесійними.

"Наприклад, PwC оцінювали завод з виробництва алкогольних напоїв. У звіті було сказано, що оцінювався цілісний майновий комплекс, включаючи нерухомість і обладнання, і що все це належить одній юрособі", - зазначає Будник.

"Коли ми перевірили, виявилося, що цій юрособі належить тільки нерухомість, а обладнання знаходиться у власності абсолютно іншої компанії. Зрозуміло, нерухомість без обладнання малоліквідна - її вартість в п'ять-шість разів менша, ніж вартість цілісного майнового комплексу", - каже він.

Сірош додає, що у НБУ є питання і до загального підходу до оцінки: "оцінювався діючий бізнес, дохід, який генерувало виробництво, але ж без обладнання нерухомість не може сама працювати".

"Ми запрошували директора компанії і оцінювача, питали, що це за оцінки, на що вони відповіли, що не вважали за потрібне провести ідентифікацію цього об'єкта", - говорить вона.

Сірош очікує, що філія PwC в Україні буде закрита.

"Або, принаймні, що люди понесуть відповідальність в рамках тих повноважень, які є у материнської компанії", - додає Будник.

Як повідомлялося, 21 грудня Приватбанк офіційно перейшов у державну власність.

Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу "Приватбанку" в 148 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: