"Газпром" вимагає від України 5,3 мільярда за "бери або плати"

Вівторок, 17 січня 2017, 15:53

"Газпром" виставив "Нафтогазу України" за 2016 рахунок в за недобір законтрактованого за правилом "бери або плати" газу на суму 5,3 млрд дол.

Про це повідомило управління інформації "Газпрому", пише "Інтерфакс".

Як повідомило управління, сьогодні "Газпром" направив НАК "Нафтогаз України" рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією у 2-4 кварталах 2016 року за умовою "бери-або-плати".

Згідно з чинним між "Газпромом" і "Нафтогазом" контрактом купівлі-продажу природного газу, українська компанія зобов'язана щорічно оплачувати мінімальну річну кількість газу.

Реклама:

"Відповідно до умов контракту, "Нафтогазу" виставлений рахунок на суму 5,319 млрд дол. Українська сторона зобов'язана сплатити його протягом 10 днів", - йдеться у повідомленні.

У першому кварталі 2016 року для НАК "Нафтогаз" не застосовувалося умова "бери-або-плати" відповідно до тристороннього "зимового пакету".

"Бери-або-плати" - це не просто умова, записана в контракті. Це основоположний, базовий принцип роботи газової галузі. Він зобов'язує постачальника резервувати видобувні і газотранспортні потужності під законтрактований обсяг газу", - заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Нагадаємо, "Газпром" в червні 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений в 2013 і 2014 роках газ.

Раніше повідомялося, що у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу.

"Нафтогаз" очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з "Газпромом" за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну - до кінця 1-го півріччя 2017 року.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко очікує, що в березні 2017 року арбітраж ухвалить рішення на користь "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!