"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерт: правові підстави для роботи податкової міліції відсутні

П'ятниця, 13 січня 2017, 17:48

Після набрання чинності закону щодо покращення інвестиційного клімату в Україні, податкова міліція втратила правові підстави для діяльності.

Про це в коментарі ЕП заявив Віталій Смердов, експерт РПР, директор Палати податкових консультантів.

"В результаті набрання чинності закону щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" є всі підстави вважати, що податкова міліція втратила правові підстави для своєї діяльності. До 1 січня 2017 року правові засади діяльності податкової міліції були врегульовані розділом XVIII Податкового кодексу. Змінами до Податкового Кодексу його було виключено", - сказав Смердов.

Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Реклама:

"Зважаючи на це правові підстави для діяльності податкової міліції відсутні", - сказав експерт.

При цьому те, зазначив він, що Верховною Радою при формулюванні норм зазначеного закону фактично було допущено помилки, на цей висновок впливати не повинно.

"На жаль, сьогодні висуваються й інші міркування з цього питання, однак вони не містять під собою належного та достатнього правового обгрунтування", - резюмував Смердов.

Раніше депутат Тетяна Острікова відзначила, що через помилку у змінах до Податкового кодексу податкова міліція з 1 січня де-юре ліквідована, хоча де-факто її повноваження не передано новому органу.   

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Податкову міліцію слід ліквідувати, а натомість створити аналітичну Фінансову поліцію.

При цьому голова податкової міліції-перший заступник голови ДФС Сергій Білан заявив, що незважаючи на "технічну помилку", податкова продовжить законно працювати.

Екномічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: